Stele căzătoare în valuri, în noaptea de joi spre vineri. Ce spun astronomii despre Leonide

Leonidele, grupare de meteori ce poate fi văzută şi cu ochiul liber, vor fi vizibile în România în perioada 17-18 noiembrie 2022. În general, Leonidele au maximul în zilele de 16, 17 sau 18 noiembrie. La acel moment, se pot observa chiar şi 15 meteori pe oră.

În luna noiembrie a fiecărui an, Pământul ajunge prin zona prin care a trecut și cometa 55P/Tempel-Tuttle. Aceasta a lăsat în urmă cantități mari de praf ce ajung în atmosfera Pământului atunci când planeta noastră trece prin dreptul lor. 

Micile particule de praf intră în atmosferă cu o viteză de 71 km/s şi care, prin frecarea cu aerul, lasă în urmă dâre luminoase care durează o fracțiune de secundă. Adică ceea ce oameni spun că sunt stele căzătoare.

Astronomii au publicat explicația sumară a fenomenului pe pagina oficială de Facebook a institutului, alături de o hartă.

„Sunt șanse ca în noaptea de 17 spre 18 noiembrie să se vadă mai multe stele căzătoare decât de obicei, pentru că este la maxim curentul de meteori Leonide. Priviți cerul după miezul nopții și până dimineața, poate vedeți ceva.

În mod normal se văd 10-15 stele căzătoare pe oră în timpul maximului și se pot face observații și în seara următoare (18 spre 19).

Un material mai detaliat găsiți pe site-ul nostru” au transmis reprezentanții Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.