O fabrică din Arad continuă tradiţia meşteşugarilor din insula italiană Murano de a crea bijuterii şi obiecte decorative din sticlă prelucrată manual, după tehnicile vechi de sute de ani ale veneţienilor, iar obiectele delicate care ies din mâinile angajaţilor arădeni se vând în mai multe ţări şi au mare căutare în România în preajma Crăciunului.

De 22 de ani, de când a adus la Arad arta de a prelucra sticla de Murano, fabrica de bijuterii lucrează la foc continuu în luna decembrie, pentru a crea în special globuri şi alte decoraţiuni pentru pomul de Crăciun. Deşi în restul anului aici se produc bijuterii şi diverse obiecte de artă, toate din sticlă, înainte de sărbătorile de iarnă explodează cererea de globuri, decoraţiuni în formă de Moş Crăciun, spiriduşi, îngeraşi sau oameni de zăpadă. Astfel, angajaţii topesc sticla pentru a crea formele viu colorate care ajung să împodobească brazi din toată ţara.

Reprezentanţii fabricii au declarat, pentru AGERPRES, că, în materie de decoraţiuni pentru pomul de Crăciun, globurile cu inserţii de aur şi argint au mare căutare, iar în acest an se preferă diferite combinaţii de culori.

Globurile prind formă prin topirea unor baghete colorate din sticlă la o temperatură de aproximativ 1.000 de grade Celsius.

„Lucrăm exclusiv cu sticlă adusă din insula Murano, care este topită la flacără şi aşezată apoi pe o ţeavă metalică, cu ajutorul căreia, prin suflare, se dă forma dorită. În cazul globurilor cu inserţii de aur sau argint, metalul preţios este pus pe sticla încinsă şi acoperit cu un alt strat de sticlă, pentru a fi protejat la ardere, iar apoi se suflă pentru a se crea forma”, explică reprezentanta fabricii, Lavinia Câmpan.

Pentru a li se mări rezistenţa, globurile sunt tratate din nou la temperatură înaltă, într-un cuptor. Astfel, sticla devine mai elastică şi obiectele nu mai sunt casante.

Fiecare creaţie este unică tocmai pentru că este realizată complet manual, iar uneori doar imaginaţia artizanilor este limita pentru formele rafinate care apar la capătul ţevilor metalice încinse.

„Pentru mine este încă fascinant să văd cum se transformă o baghetă din sticlă într-un obiect preţios pentru unicitatea sa. Nu este ca şi cum pui material într-o matriţă, iar la final toate formele sunt identice. Aici laşi o parte din tine în acel glob de sticlă în care sufli cu toată puterea plămânilor pentru a-l aduce la forma dorită”, spune unul dintre specialiştii fabricii.

În această perioadă, multe alte produse din sticlă realizate la Arad se vând la fel de bine ca decoraţiunile, cum ar fi ceasurile de birou sau de noptieră, dar şi ramele foto.

„Sunt realizate din sticlă de Murano, doar mecanismul ceasului este metalic. Sunt adevărate obiecte de artă, având culori şi forme diferite. Adaptăm designul tendinţelor, chiar dacă metodele prin care realizăm aceste produse sunt cele ale meşteşugarilor antici”, arată Lavinia Câmpan.

În luna decembrie, 80% din producţia de decoraţiuni de Crăciun este vândută în România, iar restul ajunge mai ales în Italia, Ungaria şi Cehia. În restul anului, când bijuteriile constituie producţia principală, acestea ajung în proporţie de 80% la export, în special în Italia, unde turismul este o ramură importantă a economiei.

Foto: Marian Buga/AGERPRES

Sursa: Realitatea de Arad