Angajații centrelor rezidențiale în care locuiesc persoane cu dizabilități, vârstnice și copii aflați în grija statului vor trebui să prezinte dovada vaccinării. În caz contrar, vor trebui să se testeze pentru Covid-19 contra cost sau să prezinte de la medic dovada că nu se pot vaccina, a anunțat, miercuri, ministrul Muncii, Raluca Turcan. O decizie similară este luată în calcul și în cazul personalului medical. 

Prevederea face parte dintr-un proiect de Ordonanță de Urgență anunțat de premierul Florin Cîțu, care prevede că angajaţii din domeniul asistenţei sociale trebuie să prezinte dovada vaccinării, test negativ sau dovada trecerii prin boală.

Turcan a subliniat că persoanele vulnerabile sunt puse în pericol tocmai de cei care ar trebui să le protejeze. 

”În ciuda accesului facil la vaccin, am constatat că există o diferență semnificativă între gradul de vaccinare în rândul personalului din centrele rezidențiale și cel al beneficiarilor. Vorbim de angajați care intră în contact direct cu persoane care au probleme de sănătate, cum sunt persoanele cu dizabilități sau vârstnicii, sau cu copiii. Prin urmare, pot apărea situații în care persoane vulnerabile aflate în grija statului să fie puse în pericol exact de persoane care sunt plătite de stat pentru a le proteja”, a declarat Turcan, după ședința de Guvern.