WASHINGTONUL INTENSIFICĂ SANCȚIUNILE CONTRA IRANULUI: PETROLUL ȘI DRONELE, PRIMELE ȚINTE

Statele Unite își intensifică ofensiva economică împotriva Iranului, urmărind să provoace o prăbușire totală a economiei acestei țări prin blocarea industriei sale petroliere, potrivit secretarului Trezoreriei americane, Scott Bessent. Într-o declarație făcută recent și preluată de postul CNBC, oficialul SUA a anunțat că Washingtonul este decis să folosească „toate mijloacele disponibile” pentru a afecta grav capacitatea Iranului de a genera venituri și de a susține industria sa energetică.

„Vom prăbuși economia Iranului închizând industria sa petrolieră și distrugând capacitatea sa de producție de drone. Țintim un impact maxim, imediat și decisiv”, a afirmat Scott Bessent, adăugând că obiectivul final este ca autoritățile iraniene să nu mai aibă acces la piețele financiare internaționale.

Aceste declarații vin în contextul în care administrația președintelui Donald Trump a lansat o nouă campanie dură de sancțiuni împotriva Teheranului, în special în sectorul petrolier, un domeniu-cheie pentru economia iraniană. În prezent, strategia SUA urmărește prăbușirea rapidă a economiei Iranului prin blocarea exporturilor petroliere, care reprezintă sursa principală de venit a regimului de la Teheran.

Scott Bessent a avertizat direct că situația din Iran se va înrăutăți rapid, afirmând că SUA vor „închide complet sectorul petrolier și capacitatea de producție a dronelor iraniene”, pentru a trimite un mesaj puternic comunității internaționale și a împiedica astfel finanțarea unor activități considerate periculoase pentru securitatea globală.

Declarațiile secretarului Trezoreriei vin după ce administrația Trump a aplicat deja sancțiuni severe asupra transportului petrolului iranian către China, afectând astfel exporturile iraniene și intensificând tensiunile dintre cele două țări. Aceste măsuri sunt parte dintr-o campanie extinsă de presiune menită să aducă Teheranul la masa negocierilor pentru un nou acord nuclear, după ce în 2018 Donald Trump a retras SUA din acordul nuclear internațional semnat în 2015.

În paralel, pe piața petrolului, prețurile au înregistrat recent fluctuații semnificative. Analiștii JPMorgan afirmă că singurul element care poate susține momentan creșterea prețului petrolului este tocmai dispariția ofertei iraniene de pe piața globală, în contextul în care tensiunile comerciale generate de tarifele aplicate de SUA asupra Chinei, Canadei și Mexicului creează deja neliniște pe piețele financiare internaționale.

Deși SUA mențin presiunea la cote înalte, președintele Trump continuă să insiste asupra necesității unui nou „Acord Nuclear de Pace Verificat”, prin care Iranul să renunțe definitiv la orice activitate nucleară militară și să poată reveni treptat în circuitul economic internațional, beneficiind de stabilitate și prosperitate economică.

Reprezentanții Iranului la ONU nu au oferit încă un răspuns oficial privind aceste noi amenințuri lansate de administrația Trump.

Sursa: Newsinn

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.