SECRETARUL GENERAL AL ONU DECLARAT ”PERSONA NON GRATA” ÎN ISRAEL DE CĂTRE MINISTRUL ISRAELIAN DE EXTERNE

Ministrul israelian de externe, Israel Katz, a luat miercuri o decizie fără precedent, declarându-l pe secretarul general al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), Antonio Guterres, „persona non grata” în Israel, reproşându-i că nu a condamnat fără echivoc atacul masiv cu rachete balistice al Iranului împotriva Israelului de marţi seara, informează agenţia de presă France Presse şi postul de televiziune israelian i24News.

Această decizie intervine după reacţia lui Guterres la atacul iranian de marţi seara asupra Israelului, considerată insuficientă de autorităţile israeliene.

Katz a criticat absenţa unei condamnări explicite a Iranului în declaraţia secretarului general, considerând-o o continuare a unei politici pe care a catalogat-o drept antiisraeliană încă de la începutul războiului în Fâşia Gaza, declanşat după atacul fără precedent al grupării islamiste palestiniene Hamas în comunităţi din sudul Israelului.

„Oricine care nu poate condamna fără echivoc atacul odios al Iranului împotriva Israelului nu merită să pună piciorul pe pământ israelian. Avem de-a face cu un secretar general antiisraelian care îi sprijină pe terorişti, pe violatori şi ucigaşi”, a afirmat Katz într-un comunicat.

Ministrul israelian l-a acuzat pe Guterres că nu a denunţat niciodată atrocităţile comise de Hamas pe 7 octombrie şi nici nu a luat măsuri pentru a declara Hamas drept organizaţie teroristă.

El a prezis că Guterres „va intra în istorie ca o pată ruşinoasă pe ONU”, potrivit i24News.

„Israelul va continua să îşi protejeze cetăţenii şi să îşi păstreze statutul naţional şi demnitatea, cu sau fără Antonio Guterres”, declară în finalul comunicatului ministrul israelian de externe.

Această decizie subliniază tensiunile crescânde între Israel şi ONU şi ar putea avea repercusiuni semnificative asupra relaţiilor diplomatice internaţionale în contextul conflictului actual din Orientul Mijlociu, notează i24News.

AGERPRES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.