Fosta clădire administrativă a Fabricii ASTRA din Arad va fi reabilitată. Ce va găzdui imobilul?

În urma contractului de finanțare nerambursabilă pentru realizarea documentației tehnico-economice, semnat în 20.04.2022 între Municipiul Arad și Institutul Național al Patrimoniului, aferent obiectivului de investiții „Reabilitare clădire Calea Aurel Vlaicu, nr. 41-43 Arad (Casa M.A.R.T.A.)” – Fosta clădire administrativă a Fabricii ASTRA în cadrul programului Timbrul Monumentelor Istorice, a rezultat o documentație tehnică (D.A.L.I.).
 
Casa M.A.R.T.A., construită în perioada 1900-1910, este clădirea în care a funcționat prima fabrică de automobile și motoare de pe actualul teritoriu al României, reprezentând epoca de pionierat a industriei de automobile.
 
În 1891, Primăria a acordat, cu titlu gratuit, un teren cu o suprafață de 7 ha societății lui Johann Weitzer (1832 – 1902) din Graz (Austria), specialist al turnării metalelor și fabricării mijloacelor de transport, pentru a fonda Fabrica de mașini, de vagoane și turnătoria de fier Johann Weitzer SA. Prin investițiile realizate, fabrica dispunea de toate utilajele necesare producerii vagoanelor de călători și marfă, cisterne, poduri metalice, motoare Diesel. În 1908, s-a constituit o nouă societate industrială, Magyar Automobil Reszveny Tarsasag – Westinghouse Rendzer (Societatea Anonimă Maghiară de Automobile – sistem Westinghouse). Ridicarea clădirilor industriale și instalarea utilajelor s-a realizat rapid, pe o structură modernă, după proiectul reputatului cuplu de arhitecți arădeni Fodor și Reisinger.
 
În perioada 1896 – 1922, tipologia produselor s-a diversificat: s-au realizat 132 locomotive cu abur, destinate traficului de călători și marfă pe liniile secundare, alături de alte mașini și instalații, vagoane de tramvai, cazane cu aburi, mașini de zdrobit cânepa etc. În 1912, a fost organizat primul concurs de automobile, cu participarea unor prototipuri locale.
 
Situat pe Calea Aurel Vlaicu nr.41-43, imobilul, construcție și teren, au fost donate Municipiului Arad în 2020. Prin amplasare, formă constructivă și destinație industrială specifică începutului de secol XX, cu amprenta multiculturalității din zonă, clădirea are valoare istorică pentru industria constructoare de mașini din România și Arad. În prezent, clădirea în stil Art Nouveau se află într-o stare avansată de degradare, atât la interior cât și la exterior, deoarece în ultimii 15 ani nu s-a desfășurat activități în incintă. Degradările sunt active, de intensitate critică, ce necesită intervenția urgentă.
 
Astfel, s-a impus restaurarea, consolidarea, reabilitarea și punerea în valoare a monumentului istoric și amenajarea terenului aferent, asigurarea unor funcțiuni adecvate, cu respectarea și conservarea elementelor constructive, asigurarea unui cadru optim de desfășurare a unor activități culturale, muzeale, de menținere vie a interesului pentru istoria industrială locală și națională.
 
Conceptul de restaurare al clădirii administrative a luat în considerare obligația de a nu dăuna monumentului, precum și menținerea acestuia pentru generațiile viitoare. Principiile generale care vor fi respectate sunt de conservare integrală și optimă, asigurarea accesibilității fizice și intelectuale și de sustenabilitate.
 
Valoarea totală a proiectului este 167.909 lei, dintre care 139.868 lei reprezintă finanțare nerambursabilă, iar 28.041 lei reprezintă contribuția proprie din bugetul local.
 
În ceea ce privește restaurarea, se previzionează a fi necesari 61.739.528,72 lei cu TVA pentru a putea duce la împlinire cu succes toate intervențiile detailate în D.A.L.I.

Sursa: Realitatea de Arad

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.