Arad: Evreii omorâți în Holocaust, comemorați. Câți oameni din Arad au fost omorâți pentru că erau evrei

La Arad, manifestarea a avut loc în Sala ‘Vasile Goldiş’ a Consiliului Judeţean. Festivitatea, care a fost organizată de către Centrul de Studii Iudaice de pe lângă Universitatea de Vest ‘Vasile Goldiş’ Arad, împreună cu Comunitatea Evreilor din Arad, a reunit reprezentanţi ai mai multor culte religioase, dar și și arădeni dornici să descopere ce s-a întâmplat atunci.

Conform preşedintelui Comunităţii Evreilor din Arad, Ionel Schlesinger, şase milioane de oameni – bătrâni, femei şi bărbaţi – au fost ucişi în perioada Holocaustului, singura lor vină fiind aceea că s-au născut evrei.

237 de evrei arădeni și-au pierdut viața, însă fiecare familie de evrei din Arad a avut rude sau prieteni care au murit în lagărele naziste.

În municipiul Arad, şapte evrei au fost ucişi de către trupele ‘sallasiste’ maghiare în zilele de 20 şi 21 octombrie 1944.

Aradul a fost şi este un exemplu de bună convieţuire, de veacuri existând aici relaţii interumane deosebite. Mulțumită arădenilor care i-au ascuns şi protejat pe evrei, conducătorii trupelor fasciștilor maghiari nu şi-au putut duce la bun sfârşit planurile criminale de a-i aduna pe toţi evreii arădeni într-un ghetou şi astfel numărul victimelor represiunii fasciştilor maghiari a fost de 7 persoane.

Intrarea în Arad a trupelor ruseşti eliberatoare a coincis cu prima zi de Rosh Hashana, Anul Nou evreiesc, astfel că evreii arădeni au avut două sărbători pe care le-au celebrat în aceeaşi zi, a mai declarat Ionel Schlesinger.

Dacă în perioada interbelică, la Arad, comunitatea evreilor depăşea 10.000 de membri, astăzi mai numără doar circa 300, majoritatea acestora fiind persoane vârstnice.

Ziua Holocaustului este marcată, în România, în fiecare an, la data de 9 octombrie și a fost instituită prin Hotărârea de Guvern nr. 672/5 mai 2004, la propunerea Comisiei Internaționale pentru Studierea Holocaustului în România, condusă de laureatul premiului Nobel pentru Pace, Elie Wiesel. Potrivit prezentei Hotărâri de Guvern, cu prilejul Zilei Holocaustului, „vor fi organizate acțiuni culturale, simpozioane, mese rotunde și alte acțiuni cu tematică specifică”, autoritățile administrației publice urmând să acorde sprijin de specialitate pentru organizarea și desfășurarea acestor manifestări.

„Holocaustul nu trebuie uitat! Am fost și am văzut cu ochii mei urmele atrocităților de la Birkenau și Auschwitz. Dumnezeu să-i aibă în pază pe cei care au căzut victime, iar nouă, celor care azi privim cu tristețe înapoi, să ne dea înțelepciune încât astfel de nenorociri să nu se mai întâmple niciodată!”, a declarat președintele Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca.