Arad: 1 miliard de euro, prin ADR Vest, în vestul țării. Aradul, campion al fondurilor europene

Peste 1 miliard de euro a intrat în vestul țării prin intermediul Agenției de Dezvoltare Regională (ADR) 5 Vest, iar Aradul este un campion la acest capitol. Declarația a fost făcută, marți, la Arad, decătre director ADR, Sorin Maxim, cu ocazia prezentării unui bilanț al celor 20 de ani de activitate.

Conform directorului Agenției pentru Dezvoltare Regională 5 Vest, Sorin Maxim, „la nivel regional sunt peste 1 miliard de euro care deja sunt atrași în regiune și acești bani sunt doar prin Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest, evidment sunt sume mult mai consistente pe programul de infrastructura mare – apă-canal sau autostrada care este, la fel, un obiectiv al regiunii – dar nu a trecut prin noi ca și finanțare”.

Câți bani europeni a atras Aradul prin ADR 5 VEST

„Evident că Aradul a fost și este un campion al fondurilor europene, a atras sume importante de bani. În general, eu m-am ferit să fac, să spunem, o oarecare împărțire sau o oarecare ierahizare a județelor, spuneam că Aradul în calitate de campion cu siguranță are cel puțin un sfert din aceste sume pe care s-au finanțat și asta înseamnă peste 250-300 de milioane de euro, care deja sunt sume atrase la nivelul județului Arad”, a mai declarat directorul Agenției pentru Dezvoltare Regională 5 Vest, Sorin Maxim.

Banii au mers în aproape toate domeniile de activitate, atât către autoritățile publice, cât și către investitori privați.

„Principalele obiective, păi, din ce îmi vine în minte acum, pot să spun podul Traian, care face legătura cu Timișoara, sunt foarte multe companii pe care le-am finanțat, ambulatoriul Spitalulului Județean, la fel în zona Inspectoratului pentru Situații de Urgență avem importante echipamente de ultimă generație care au fost finanțate și evident, în orașul Arad, sunt foarte multe obiective, în zona de dezvoltare urbană pe care le-am finanțat, Teatrul Clasic Ioan Slavici sau Filarmonica sunt, la fel, obiective, care sunt finanțate prin POR”, a mai declarat directorul Agenției pentru Dezvoltare Regională 5 Vest, Sorin Maxim.

Alte obiective restaurate cu fonduri europene sunt Colegiul Național Moise Nicoară din municipiul Arad sau Basilica Papală Maria Radna.

150 de milioane de euro, în ultimii 2 ani

Doar în ultimii 2 ani, Consiliul Județean Arad a atras fonduri de sute de 150 de miloane de euro.Conform președintelui Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca, „astăzi, când sărbătorim 20 de ani de dezvoltare regională, prin Regiunea de Vest, putem să facem și un scurt bilanț al reușitelor”.

„Dacă vorbim doar de Consiliul Județean Arad, pot să vă spun că în cei 2 ani de când sunt președinte al Consiliului Județean am reușit să depunem proiecte de 150 de milioane de euro, din care 100 de milioane de euro sunt deja semnate sau în curs de semnare. ADR Vest a fost principalul nostru finanțator și când spun asta nu mă refer doar la Consiliul Județean, ci mă refer la toate cele 78 de administrații locale, și în special la admininistrația municipiului Arad, care este principalul beneficiar, care a primit finanțări în diverse domenii, cum ar fi: sănătate publică, educație, dar și în cultură”, a mai declarat președintele Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca.

Consiliul Județean Arad a anunțat că lucrează deja la pregătirea unor proiecte pentru următorul exercițiu de finanțare, 2020-2027.