Arad: 122 de ani de când stațiunea Moneasa, supranumită și „Perla Munților Apuseni”, a obținut statului de stațiune balneară. Cum a început

Miercuri, 13 mai, se împlinesc 122 de ani de când stațiunea Moneasa, supranumită și „Perla Munților Apuseni”, a obținut statului de stațiune balneară.

Conform unui material publicat decătre profesorul Horia Truță pe site-ul Bibliotecii Județene A.D. Xenopol din Arad, în data de 13 mai „1898 – Moneasa a obţinut statutul de staţiune balneară. Schimbările au început încă din 1891 când pădurile din zonă au trecut în proprietatea contelui Wenckheim Friedrich, care a construit calea ferată (ecartament îngust) de la Sebiş la Moneasa. În locul clădirilor vechi şi dărăpănate ale băilor s-a derulat proiectul unei noi baze de tratament. Impozantul edificiu, construit în acea perioadă, cunoscut mai târziu sub numele de Vila nr. 1 sau Nufărul (azi dispărut), avea o lungime de 80 m. La parter, fiecare din cele 13 cabine pentru baie, avea câte o vană placată cu marmoră roz de Moneasa, fiind dotate cu mobilier adecvat care asigurau un minim de confort. Apa termală a fost scoasă printr-un foraj la adâncimea de 320 m. La etaj erau camerele pentru oaspeţi, iar alături s-a edificat un restaurant cu 300 de locuri. Transformările edilitare realizate de contele Wenckheim Fridrich au avut ca model, staţiuni cunoscute din Europa sfârşitului de secol al XIX-lea”, se mai arată pe pagina de internet a bibliotecii din Arad.

Supranumita „Perla Muntilor Apuseni”, staţiunea Moneasa este situată, în Munţii Codru Moma, la peste 100 kilometri de municipiul Arad.

Sursa foto: bibliotecaarad.ro