Arad: 15 ani de la reamplasarea Statuii Libertății la Arad, marcați, miercuri, cu o zi mai devreme. Printre invitații prezenți, Kelemen Hunor și Marko Bela

Cei 15 ani de la reamplasarea Statuii Liertății în municipiul Arad vor fi marcați printr-o serie de evenimente care vor avea loc pe data de 24 aprilie, a anunțat conducerea UDMR Arad.

Conform preşedintelui UDMR Arad, deputatul Petru Farago, „reamplasarea Statuii Libertăţii în Parcul Reconcilierii a reprezentat un eveniment foarte important pentru toată comunitatea maghiară şi arădean”, astfel că va fi marcat prin mai multe momente speciale”.

Miercuri, cu începere de la ora 17.30, va avea loc o ceremonie chiar în Parcul Reconcilierii, iar apoi, cu începere de la ora 19, la Palatul Cultural, are loc un concert susținut decătre artiști de la Szeged.

La manifestări au confirmat deja participarea preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, şi fostul preşedinte Marko Bela. Printre invitații oficial se mai află Consulul General al Ungariei la Cluj-Napoca, iar Guvernul Ungariei este reprezentat decătre șefa Departamentului pentru Maghiarii de Pretutindeni. De asemenea, va fi prezentă o delegație din orașul Lendva, Slovenia, acolo unde s-a născut sculptorul care a realizat statuia.

Manifestarea are loc cu o zi mai devreme pentru că în mod tradițional Filarmonica de Stat are programat concert în fiecare seară de joi, ceea ce ar fi impus ca spectacolul de la Szeged să aibă loc la altă oră.

Povestea Statuii Libertății

Statuia Libertăţii, care datează din 1890, este un monument comemorativ dedicat revoluţiei paşoptiste. A fost realizată pentru comemorarea a 13 generali antihabsburgici ucişi la Arad în urma revoluţiei de la 1848-1849. Demontată din oraş în anul 1925 prin decizia Guvernului I.C. Brătianu, statuia a fost păstrată în Cetatea Aradului până în 1999, când Guvernul României a returnat-o comunităţii maghiare, fiind amplasată în Parcul Reconcilierii în 2004, pe când locul era în amenajare.

Dezvelirea în prezenţa oficialilor a avut loc pe 25 aprilie 2004, iar inaugurarea Parcului Reconcilierii Româno-Ungare, în care se află şi monumentul românesc Arcul de Triumf, a avut loc în 2005.