Arad: 1918 puieți de stejar roșu în Pădurea Centenarului

O „Pădure a Centenarului” în care vor fi plantați 1918 stejari roșii va fi înființată în comuna Ghioroc, de lângă municipiul Arad.

La iniţiativa conducerii Liceului Tehnologic ”Vasile Juncu”, din comuna Ghioroc, primarul Corneliu Popi-Morodan a decis ca localnicii să marcheze împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire prin înfiinţarea unei păduri de stejari.

Va purta numele primarului care a mers la Marea Unire

Pe un teren pe care în urmă cu un deceniu a existat o groapă de gunoi, care a fost nivelat în ultimele zile, vor fi plantaţi 1918 puieţi de stejar roşu, iar locul se va numi Pădurea Centenară ”Sîrbu Stoiu”. Numele este al unui fost primar al comunei, care a participat ca membru delegat cu drept de vot, alături de Vasile Goldiş, la Marea Unire de la Alba Iulia, reprezentând regiunea Radna.

Primarul din Ghioroc, Corneliu Popi-Morodan, mai spune că a preferat să lase în urmă ”un loc verde, plin de viaţă”, decât ”un monument rece”, iar la plantarea puieţilor îi va implica atât pe elevii liceului din comună, cât şi pe localnici.

Pădurea, lângă lac

„Așa cum ați putut observa în ultimele zile am început amenajarea terenului de la balta mică (foto), din zona în care a fost în trecut groapa de gunoi. Aici la propunerea Doamnei Director al Liceului Tehnologic Vasile Juncu Miniș, Stanciu Liliana, vom planta o pădure centenară. Pe lângă faptul că vom ecologiza o zonă care acum nu se potrivește cu aspirațiile noastre turistice, pe lângă impactul de mediu pe care îl va aduce plantarea pădurii centenare, vom aduce recunoștință celor ce au participat la înfăptuirea Marii Uniri și vom lăsa viitoarelor generații un simbol al celebrarii Centenarului Marii Uniri din anul 2018. Vor fi plantați 1918 de puieți de stejar roșu oferiți de Ocolul Silvic Târnova. Mulțumim frumos firmei ASTALDI care ne ajută la nivelarea terenului în vederea plantării pădurii centenare”, a scris Corneliu Popi-Morodan pe contul de Facebook al Primăriei Ghioroc.

Conform edilului, înfiinţarea pădurii nu va costa nimic, pentru că puieţii sunt primiţi de la Ocolul Silvic Târnova, iar acţiunea de plantare va avea loc, săptămâna viitoare, cu ajutorul elevilor de liceu şi a unor localnici.

Pădurea Centenară va fi vizibilă la intrarea în comuna Ghioroc, pe partea stângă, în apropierea Lacului Ghioroc, o zonă de agrement care atrage în fiecare sezon estival zeci de mii de turişti datorită plajei cu nisip fin, a campingului şi a teraselor existente.

100 de copaci pentru Centenar, și în Parcul Central din stațiunea Moneasa

Recent și în Parcul Central din stațiunea Moneasa, refăcut dupăce a fost distrus de o puternică furtună, au fost plantați 100 de copaci tot pentru a celebra Centenarul Marii Uniri.

Sursa foto: Primăria Ghioroc Facebook