Arad: 25 de ani de la moartea arădeanului Fred Lebow, care a pus bazele celui mai mare maraton din lume: New York City Marathon

https://www.imdb.com

Miercuri, 9 octombrie, se împlinesc 25 de ani de la decesul arădeanului care a organizat primul maraton din celebrul Parc Central din New York, considerat ca fiind cel mai mare maraton din lume.

Sursa foto: imdb.com

Sursa foto: imdb.com

Sursa foto: pinterest.com

Sursa foto: alchetron.com

Sursa foto: By Seidenstud, CC BY 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=29445356, wikipedia.org

Conform unui material publicat decătre profesorul Horia Truțăpe site-ul Bibliotecii Județene A.D.Xenopol din Arad, la pe data de 9 octombrie „1994 – A murit la New York (SUA), Fred Lebow (Fischl Lebovitz, născut în Arad, la 3 iunie 1932), organizatorul primului maraton din Parcul Central al New York-ului (1970). Acolo, sculptorul Ygnacio Dominguez, a ridicat o statuie din bronz, care-l, înfăţişează pe Fred Lebow, în echipament sportiv, privindu-şi cronometrul”, se mai arată pe pagina de inernet a bibliotecii din Arad.

Cum a imigrat în SUA după ce a supraviețuit naziștilor

Conform paginii de internet imbd.com, dupăce a supraviețuit ocupației naziste asupra Europei, în timpul celui de-al 2lea Război Mondial, Lebow, care era evreu ortodox, a plecat în Cehoslovacia, Olanda și Irlanda, cu intenția clară de a imigra în Statele Unite Ale Americii.

Are un film în memoria sa

În memoria lui Lebow, în 2008 a fost realizat filmul „Aleargă pentru viața ta” (Run for Your Life – 2008).

https://www.imdb.com/name/nm2963070/videoplayer/vi2155132441

https://www.imdb.com/name/nm2963070/videoplayer/vi2155132441?ref_=vi_nxt_ap

Cum a fondat cel mai mare maraton din lume

Conform wikipedia.org, Fred Lebow, care a primit la naștere numele Fischel Lebowitz, a fost cel care a transformat cursa de alergare dintr-una cu 55 de concurenți care termină competiția în cel mai mare maraton din lume cu 51.000 de concurenți care trec linia de finish, in 2016.

A fost inclus, postmortem, în National Distance Running Hall of Fame in 2001.

Lebow a alergat la maratonul inaugural din 197 și a încheiat pe locul 45 din 55 de concurenți, cu un timp de 04:12:09.

Lebow a alergat ultima dată la Maratonul din New York, când avea 60 de ani, pe data de 1 noiembrie 1992, după ce, la începtul anilor 1990, a fost diagnosticat cu cancer la creier. În acea cursă a fost însoțit de prietena lui, Grete Waitz, care a câștigat de 9 ori maratonul new-yorkez. Cei 2 au scos atunci un timp de 5:32:35.

În timpul carierei sale de alergător, Fred Lebow a concurat la 69 de maratoane din 30 de țări.

Alături de Maratonul din New York, Fred Lebow a organizat, de asemenea, alte curse celebre, printre care Empire State Building Run-Up, the Fifth Avenue Mile, and the CrazyLegs Mini Marathon (a 10K road race), care a fost prima cursă dedicată exclusiv femeilor.

Lebow a fost președintele Asociației Alergătorilor din New York timp de 20 de ani.

Cea mai mare comemorare publică din Central Park de la moartea lui John Lennon

La slujba de înmormântare, care a fost organizată la linia de finish a New York City Marathon au participat mai mult de 3.000 de persoane, ceea ce, în acel moment, a fost cea mai mare comemorare publică din Central Park de la moartea lui John Lennon.