Arad: 5 dintre cei 6 angajați, care urmau să fie audiați în scandalul unor presupuse abuzuri sexuale asupra unor minore, au intrat în concediu medical

Avocatul Poporului a cerut, vineri, Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Arad să instituie reguli concrete privind accesul persoanelor străine în casele de tip familial şi să comunice rezultatul cercetărilor disciplinare în cazul unor angajaţi, după ce, în urmă cu câteva luni, mai multe fete dintr-un centru au formulat acuzaţii de abuzuri sexuale.

Într-un comunicat de presă remis vineri, Avocatul Poporului arată că a recomandat DGASPC Arad „efectuarea unor instruiri ale personalului din Compartimentul de case de tip familial Sântana, cu privire la accesul persoanelor străine în casele respective”.

Instituţia a mai cerut comunicarea rezultatului cercetării disciplinare a şase angajaţi de la Casa Vera, stabilirea unor reguli concrete privind accesul persoanelor străine în casele de tip familial, prin Regulamentul de organizare şi funcţionare al acestora sau emiterea unor decizii ale directorului DGASPC Arad pentru stabilirea unei proceduri stricte de verificare şi control a persoanelor străine, în vederea asigurării ordinii, siguranţei, demnităţii şi integrităţii copiilor din centrele de plasament aflate în subordine.

„Atacuri de panică”

În urma efectuării anchetei atât la Casa de tip familial, cât şi la DGASPC Arad, Avocatul Poporului a constatat că „cinci din cei şase foşti angajaţi ai Casei Vera Sântana se aflau la momentul anchetei în concediu medical, fiind prezent pentru audieri la sediul DGASPC Arad doar responsabilul de la Casa Vera”.

Anterior, printr-o dispoziţie din 1 aprilie 2019 a Directorului General al DGASPC Arad, s-a dispus delegarea în Centre pentru persoane adulte cu handicap a celor 6 angajaţi ai CCTF Santana – Casa Vera, în vederea îndepărtării acestora de copiii aflaţi cu măsură de protecţie, pe o perioadă de 60 de zile, concomitent cu demararea procedurilor de cercetare disciplinară a acestor angajaţi.

Motivul pentru care soțul unei angajate dormea în casa de tip familial

În acest caz, a fost audiat responsabilul de la Casa Vera. Acesta a precizat faptul că în urmă cu aproximativ 5 ani, una dintre angajate, în timpul turelor de noapte permitea uneori soţului ei să doarmă în casă, întrucât suferea de „atacuri de panică”. De asemenea, prezenţa soţilor celor două angajate în casă nu a fost considerată neobişnuită, în condiţiile în care aceştia mai ajutau la repararea micilor defecţiuni ale instalaţiilor sanitare sau electrice din casă. Apoi, în urmă cu aproximativ 2 ani a fost interzisă prezenţa oricăror persoane străine în casă, ca urmare a unui incident petrecut cu o familie aflată în vizită la unul din copiii din casă. Responsabilul de la Casa Vera a declarat în final că nu a avut niciodată motive să suspecteze pe soţii celor două angajate de eventuale abuzuri sexuale asupra minorelor din casă sau a altui gen de abuz.

La începutul lunii aprilie, Parchetul Militar Timişoara şi Parchetul de pe lângă Tribunalul Arad au anunţat că fac cercetări cu privire la presupuse abuzuri sexuale comise asupra unor minore aflate într-o casă de tip familial din oraşul arădean Sântana, după ce au fost reclamaţi un jandarm şi un alt bărbat, ale căror soţii erau angajate ale centrului respectiv.

În luna aprilie, în „Casa Vera” din Sântana se aflau 12 minori, cu vârste cuprinse între 11 şi 16 ani.