Arad: Amenzi de 70.000 de lei pentru otrava aruncată pe câmpurile pe care au fost găsite 55 de căprioare moarte, dar și păsări și alte animale de talie mică

Societățile agricole care au aruncat otravă pe câmpurile din județul Arad unde au fost găsite 55  căprioare moarte, dar și păsări și alte animale de talie mică, au fost amendate cu 70.000 de lei decătre comisarii Gărzii de Mediu.

Animalele au fost găsite pe 2 foduri de vânătoare: unul administrat decătre Alexandru Must și celălalt administrat decătre Asociația Vânătărilor și Pescarilor Sportivi Arad.

Analizele toxicologice asupra animalelor moarte pe câmpurile din zonele Peregu Mare-Pecica-Nădlac nu au fost terminate încă, dar comisarii gărzii de mediu au constatat că societățile agricole care administrează terenurile nu au respectat indicațiile înscrise pe eticheta produsului și în fișa de securitate a produsului. Mai exact, au împrăștiat pliculețele cu otravă direct pe câmp, lăsându-le la suprafața solului, fără a le mai introduce în galerii sau cutii utilizate în spații inchise, așa cum cere legea.

Implicare mai amplă a autorităților

Conform directorului Asociației Vânătărilor și Pescarilor Sportivi Arad, Nicu Deme, „deci mi se pare, aplicarea unor amenzi din cadrul Gărzii de Mediu, o măsură bună, pentru a ne trezi la realitate, că oricare ar fi cei care pun aceste otrăvuri, că și căprioarele sau, în general, vânatul este un bun al statului și sunt și ele ființe vii. Nu știu care proprietatea lui „x” sau a lui „y”, deci nu putem spune că dacă ești pe proprietatea mea îți pun otravă și ai murit. Oricum dreptatea nu ne-o facem noi. Există legiutor, care spune cine greșește și cine nu”.

„Dar vreau, pe această cale, să le mulțumesc și celor care au participat în acțiunea asta de întocmire a dosarelor, se vede că este o implicare mai amplă, decât în datele anterioare. Și atunci a fost, dar acum se pare că problemele sunt luate foarte în serios, mai ales că din unele informații aceste substanțe sunt remanente în corpul animalelor și a celor care nu mor și s-ar putea ca să fie probleme și pentru om în cazul în care se consumă vânatul. Dar, deocamdată sunt numai la nivel informații, vom vedeaa în final, că încă nu am primit bultetiele de analiză de la substanțele găsite în corpul căprioarelor, care le-au provocat moartea, o să discutăm după aceea și după ce specialiștii o să-și spună cuvântul referitor la aceste substanțe, vis-a-vis de om până la urmă, că și omul trăiește tot pe pământ ca și aceste căprioare”, a mai declarat directorul Asociației Vânătărilor și Pescarilor Sportivi Arad, Nicu Deme.

Cazul de anul trecut, tot în cercetare

Cauza uciderii animalelor pare să fie aceeași ca și în toamna trecută, când circa 50 de animale au fost găsite moarte pe aceleași fonduri de vântoare, însă cazul este tot în cercetare la Parchetul de pe lângă Judecătoria Arad și Poliția Arad.

Alt caz, închis fără găsirea celor vinovați

În urmă cu mai mulți ani, tot în județul Arad, dar pe un alt fond de vânătoare, au fost descoperite peste 150 de căprioare moarte după ce consumaseră otravă pentru rozătoare. Cazul s-a închis fără găsirea celor vinovați. Agricultorii se plâng mereu că fondurile de vânătoare ar fi suprapopulate sau nu s-ar îngriji de vânat corespunzător, astfel încât animalele ar provoca în fiecare an pagube considerabile.