Arad: Aradul a devenit cel mai mare hub de carburanți din vestul țării și al doilea din România. Investiție de circa 19 milioane de euro

Aradul a devenit, de marți (21 mai), cel mai mare hub de carburanți din vestul țării și al 2lea din țară, ca urmare a unei investiții decirca 19 milioane de euro a companiei OMV Petrom.

Primăria amenajează o parte a infrastructurii publice din zonă pentru a ca mica zonă industrială creată să aibă acces direct la centura orașului, iar traficul greu să nu treacă prin cartiere locuite.

În paralel, administrația locală construieşte o legătură rutieră între strada Cometei și Centura de Nord a municipiului, pentru a dezvolta o nouă zonă industrială în vecinătatea investiției OMV Petrom.

Viceprimarul municipiului Arad, Călin Bibarț

Terminalul de la Arad are o capacitate de depozitare de peste 32.000 de metri cubi, echivalent cu peste 550.000 de plinuri auto.

„Până acum Aradul a fost „hub” pe cale ferată, „hub” rutier, iar de azi prin
realizarea investiţiei OMV Petrom de aproximativ 19 milioane de euro, devine „hub” pe distribuţie combustibil. Se poate constata că odată cu modernizarea străzii Cometei (a zecea ieşire pe centura oraşului), se va realiza o viitoare zonă industrială comercial-servicii”, a declarat primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă.

Terminalul de la Arad de carburanți din județele Arad, Bihor, Timiș, Hunedoara.

Depozitul, care se întinde pe o suprafaţă de peste 50.000 de metri pătraţi, include cinci rezervoare de carburanţi modernizate. În cadrul proiectului, au fost implementate tehnologii moderne pentru automatizarea gestiunii şi a livrărilor de carburanţi, dar şi cele mai bune sisteme disponibile pentru protecţia împotriva incendiilor şi pentru reducerea impactului asupra mediului.

Lucrările de construcţii au inclus şi instalarea a aproape 12 kilometri de conducte noi, turnarea a aproximativ 6.500 de metri cubi de beton şi lucrări de modernizare pentru 2 kilometri de cale ferată care deservesc depozitul.

Stragie la nivel național

Radu Căprău, membru al directoratului OMV Petrom responsabil de Downstream Oil, a declarat că odată cu modernizarea depozitului de carburanţi de la Arad, compania încheie cu succes programul de optimizare a infrastructurii pentru depozitarea carburanţilor. Programul a vizat concentrarea operaţiunilor în şase depozite mari pe teritoriul ţării şi a presupus investiţii de aproximativ 145 de milioane de euro în ultimii 12 ani.

În cadrul programului de optimizare a infrastructurii de depozitare a carburanţilor, demarat în 2007, au fost construite trei depozite noi, la Jilava, Brazi şi Işalniţa, şi au fost modernizate alte trei depozite, la Bacău, Cluj şi Arad. Acestea au o capacitate cumulată de 119.000 de metri cubi şi acoperă geografic întregul teritoriu al României.

OMV Petrom este cea mai mare companie de energie din Europa de Sud-Est, cu o producţie anuală de ţiţei şi gaze la nivel de grup de 58,3 milioane bep în 2018. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual şi operează o centrală electrică de înaltă eficienţă de 860 MW.

Pe piaţa distribuţiei de produse petroliere cu amănuntul, Grupul este prezent în România şi ţările învecinate prin intermediul a 792 benzinării, la sfârşitul lui martie 2019, sub două branduri, OMV şi Petrom.

OMV Aktiengesellschaft, una dintre cele mai mari companii industriale listate din Austria, deţine 51,011% din acţiunile OMV Petrom. Statul român, prin Ministerul Energiei, deţine 20,639% din acţiunile OMV Petrom, Fondul Proprietatea – 9,998%, iar 18,352% se tranzacţionează liber la Bursa de Valori Bucureşti şi la Bursa de Valori Londra.

OMV Petrom este cel mai mare contribuabil la bugetul de stat, cu contribuţii de 27,8 miliarde de euro reprezentând taxe, impozite şi dividende plătite în perioada 2005 – 2018.