Arad: Are România independență medicală? Interpelarea senatorului USR, medicul Adrian Wiener

Are România independență medicală? Este interpelarea pe care senatorul USR Arad, medicul Adrian Wiener, a adresat-o ministrului Sănătății, Victor Costache.

Conform medicului Adriam Wiener, care este și în Comisia pentru sănătate publică, în perspectiva unei crize provocate de îmbolnăvirile cu corona-virus, această întrebare capătă o importanță semnificativă.

Adrian Wiener arată că este necesar ca ministrului Sănătății să informeze despre dependența României în privința medicamentelor, a echipamentelor sau a materialelor sanitare, de instrumentar sau consumabile, având în vedere că România este dependentă de importuri, considerând că independența medicală a României și chiar a Uniunii Europene este un subiect care trebuie interpretat din perspectivă strategică.

„Independența medicală a României și chiar a Uniunii Europene este un subiect care trebuie interpretat din perspectivă strategică. Ea nu poate fi obținută decât printr-un proces complex, de lungă durată, care presupune o analiză minuțioasă, urmată de măsuri de stimulare a producției pe continent a medicamentelor, materialelor și echipamentelor absolut necesare. Pentru a ne face o ideea asupra situației actuale, am întrebat ministerul ce proporție din produsele care constituie Stocurile de Urgență Medicale din
Nomenclator au ca și alternativă producători din România. În al doilea rând, care este proporția din nomenclatoarele de echipamente și dispozitive medicale, instrumentar și consumabile pentru care există producători în România? Dar din lista de medicamente de interes strategic pentru România, întocmită pe baza listei de medicamente esențiale a OMS câte sunt produse în România? În ce măsură suntem dependenți de importurile intra și extra comunitare? În fine, l-am întrebat pe ministrul Costache dacă este oportună o astfel de analiză în contextul posibilei fragmentări a piețelor internaționale. De asemenea consider că este necesar ca subiectul să fie dus și în atenția Consiliului Uniunii Europene pentru găsirea unor soluții și a unui calendar pentru un obiectiv comun: independența medicală a Uniunii Europene”, a mai declarat senatorul USR, medicul Adrian Wiener.