Arad: Astra Vagoane Arad a contestat rezultatele licitației pentru 100 de tramvaie, în valoare de 183 de milioane de euro, organizată de Primăria Municipiului București

Compania Astra Vagoane Arad, deținută de către cunoscutul om de afaceri Valer Blidar, a contestat rezultatele licitației pentru 100 de tramvaie organizată de Primăria Municipiului București.

Un comunicat de presă al Primăriei Capitalei anunță că la la licitația organizată s-au înscris 20 de operatori economici, au depus oferte 2 dintre aceştia: asocierea ASTRA VAGOANE ARAD CU CRRC China şi Durmazlar Makine Sanayi Ve Ticaret SA. Comisia de evaluare a realizat analiza acestora şi a desemnat oferta câştigătoare. Rezultatul procedurii de achiziţie a fost contestat de ASTRA la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, care urmează să soluţioneze contestaţia depusă.

Primăria București mai informează că „nici un operator economic participant la aceasta procedura nu a fost descalificat, iar oferta ASTRA VAGOANE a fost conformă şi admisibilă, numai că s-a clasat pe locul 2 în urma analizei factorilor de evaluare precizaţi în documentaţia de atribuire (preţ şi factori tehnici)”.

Valoarea contractului pentru cele 100 de tramvaie este de cca 183 de milioane de euro. Achiziţia beneficiază de cofinanţare din fonduri europene, prin Programul European Regional (POR) 2014-2020.

Tramvaiele Imperio produse decătre compania Astra Vagoane Arad circulă de mai mulți ani prin Arad, iar primăria Arad a început recent un contract pentru a cumpăra noi tramvaie de la compania Astra Vagoane Arad.

Ce spune primarul Gabriela Firea

Primarul general, Gabriela Firea, a declarat, în comunicatul de presă menționat, că „sunt solicitată să intervin în rezultatul unei proceduri de achiziţie publică, ceea ce ar fi complet ilegal. Conform legislaţiei de specialitate în vigoare, în orice instituţie publică, evaluarea ofertelor o realizează comisia de licitaţie. Conducătorul instituţiei nu poate interveni în acest proces. Vorbim despre o procedura care se află, în prezent, în analiza CNSC. Nimeni nu poate susţine că ar fi constatat probleme în achiziţia celor 100 de tramvaie, câtă vreme instituţia abilitată să soluţioneze contestaţiile încă nu s-a pronunţat. Probabil se încearcă influenţarea completelor de soluţionare ale CNSC. În plus, mi se sugerează să favorizez o societate cu capital românesc, dar aceasta contravine legislaţiei europene: este vorba despre o achiziţie internaţională, derulată cu fonduri europene şi după reguli europene. Anunţul a fost publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Nicio societate care se califică nu poate fi împiedicată să depună oferta, indiferent de ţara de unde aceasta provine. Respingerea pe acest criteriu ar fi ilegală”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.