Arad: AUDIO Cca 7.000 de arădeni, testaţi pentru COVID-19 în cadrul unei cercetări internaţionale la care sunt folosite calculatoare Google, care va dezvolta o aplicaţie ce va determina riscul de contaminare într-o anumită zonă

Aproximativ 7.000 de arădeni urmează să fie testaţi pentru COVID-19 printr-o finanţare de 100.000 de dolari, în cadrul unei cercetări internaţionale la care sunt folosite calculatoare Google ce vor emite, în baza unor algoritmi, predicţii de mare precizie cu privire la riscul de infecţie într-o comunitate.

Şeful Direcţiei de Sănătate Publică (DSP), Horea Timiş, a declarat, miercuri, că judeţul a intrat în acest proiect internaţional pentru că a fost „în linia întâi”, ca urmare a existenţei celor mai aglomerate puncte de trecere a frontierei de la graniţa de vest a ţării.

Totul a început de la o conversaţie cu un arădean care lucrează la Google, așa că DSP Arad a început să scrie proiectul de finanţare, a mai declarat dr. Horea Timiș.

Testele se vor face prin procedura colectivă „pooling”.

Proiectul este derulat la nivel internaţional de „X Prize Pandemic Alliance”, iar rezultatele cercetării din Arad vor fi corelate cu cele provenite din alte zone ale lumii unde sunt realizate studii similare.

Europarlamentarul Gheorghe Falcă, a declarat că „această cercetare este complementară celor făcute de Guvernul României și nu se intră în nicio concurenţă”. Gheorghe Falcă a mai explicat că rolul său în proiect este de a face lobby şi nu va face parte din grupul celor testaţi.

Conform şefului DSP Arad, pe baza tuturor datelor adunate din lume, partenerii internaţionali vor dezvolta o aplicaţie care îi poate atenţiona pe utilizatori care este riscul să se contamineze într-o anumită zonă.