Arad: AUDIO Circa 60.000 de persoane, la Zilele Aradului 2019. Care au fost evenimentele care au atras cei mai mulți oameni. Printre manifestări, înfrățirea Arad-Bethleem și un moment dedicat cunoscutului alpinist Torok Zsolt

Circa 60.000 de persoane au participat la cele 10 zile de sărbătoare organizate cu ocazia Zilelor Aradului 2019, a anunțat, marți, Primăria.

Eveninentele organizate au avut loc în mai multe zone din oraș, printre care cartieril Micălaca, parcul Mihai Eminescu din spatele primăriei, faleza Mureșului. Parcul Reconcilierii Româno-Maghiare și în instituțiile de cultură.

Ediția din acest an a Zilelor Aradului s-a încheiat, duminică, la Ștrandul Neptun, iar organizatorii au anunțat că manifestările au atras aproximativ 60.000 de persoane, care au participat la evenimentele organizate în cele zece zile, care s-au desfășurat atât în centrul orașului cât și în Parcul Eminescu, Parcul Reconcilierii Româno-Maghiare, Parcul Regina Maria din Micălaca și în instituțiile de cultură.

În acest an, la Zilele Aradului au avut loc mai multe evenimente, printre cele mai atractive pentru public fiind concertele de muzică ușoară și populară din cartierul Micălaca, Seara de Operetă și Seara Muzicii Ușoare Românești din Parcul Reconcilierii Româno-Maghiare, Noaptea Albă a Instituțiilor de Cultură.

De asemenea, a fost organizată o nouă ediție a Picnic Festival, pe Faleza Mureșului, un festival lansat în anul 2017, dedicat mâncării spectaculoase gătite în aer liber, unde s-au înregistrat, în medie, 2.000 de participanți/zi, ceea ce înseamnă aproximativ 20.000 de participanți.

În Parcul Regina Maria din Micălaca au fost organizate 3 concerte, două de muzică ușoară și unul de muzică populară, în medie, la acestea, înregistrându-se 4.000 spectatori/seară.

Pe lângă Picnic Festival, un număr mare de spectatori, aproximativ 10.000, au atras spectacolele organizate în Parcul Reconcilierii, spectacolul de operetă „Liliacul“ (3.000 de spectatori), Seara Muzicii Ușoare Românești cu Gabriel Cotabiță, Carmen Rădulescu și Cătălin Crişan a adus în fața scenei peste 2.000 de spectatori, iar concertul în aer liber pop-simfonic „Symphony for Life“ prezentat de orchestra și corul academic ale Filarmonicii de Stat Arad cu invitații Ciprian Rogojan, Doru Todoruț și Irina Baianți a avut peste 3.000 de spectatori.

Peste 20.000 de persoane s-au aflat la Ștrandul Neptun în ultimele două zile ale evenimentului, când au fost organizate concertele de muzică ușoară, invitații-special fiind Holograf și Andra.

Primul concert de muzică ușoară de la Ștrandul Neptun a adus în fața publicului artiști preferați atât de generația tânără, Ștefan Stan, Dorian Popa, Ioana Ignat, Puya cât și de generația trecută de 40 – 50 de ani – Holograf. La acest concert s-au înregistrat în jur de 12.000 de spectatori.

La concertul de închidere a Zilelor Aradului care a avut-o ca invitată pe Andra au fost prezenți în jur de 10.000 de spectatori.

De asemenea, la Ștrandul Neptun au mai fost organizate două ediții ale evenimentului „Pool Party“, cu o medie de 1.000 de spectatori/seară.

Totodată, evenimentele la care au participat un număr mare de arădeni au fost Noaptea albă a instituţiilor de cultură, concursul pentru copii „Bicicliștii iscusiți“, Parada costumelor de poveste, Târgul Estival. La conferințele dedicate istoriei orașului, organizate în sala Regele Ferdinand de la Palatul Administrativ – „Aradul în România Mare“ și Conferințele „Historia“ – s-au înregistrat în jur de 300 de participanți.

Conform primarului municipiului Arad, Călin Bibarț, „dincolo de cifrele statistice impresionante, dacă ne uităm la ultimele zile de sărbătoare, Zilele Aradului au fost un bun prilej de a-i avea aproape pe prietenii noştri din China şi Betleem, dar şi pe cei din localităţie înfrăţiţe cu noi. Acest lucru dovedeşte deschiderea noastră, dar şi respectul şi recunoaşterea de care ne bucurăm în rândul prietenilor noştri, dorinţa noastră de a cunoaşte culturi noi, civilizaţii noi şi de a demonstra că suntem primitori şi deschişi, toleranţi, înţelegători, dornici de a cunoaşte şi pe altcineva”.

„Cu siguranţă pelerinii din Arad, când vor merge la locurile sfinte şi vor ajunge la Betleem, vor fi mândri să spună că oraşul lor este înfrăţit cu oraşul în care acum câteva mii de ani, s-a născut Isus”, a mai declarat primarului municipiului Arad, Călin Bibarț.

Primarului municipiului Arad, Călin Bibarț.

Zilele Aradului, care au fost organizate, ca în fiecare an, de Primăria Municipiului Arad și Centrul Municipal de Cultură, au ținut 10 zile.

Moment emoționat dedicat marelui alpinist Torok Zsolt

Tot în cadrul Zilelor Aradului, cu ocazia ședinței festive dedicată zilei orașului, de pe data de 22 august, a avut loc un emoționant moment dedicat cunoscutului alpinist român, arădeanul Torok Zsolt, care a murit în Munții Făgăraș în timp ce se antrena pentru o nouă expediție.

Distincția Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de Cavaler, acordată post-mortem cunoscutului alpinist român, arădeanul Torok Zsolt, a fost înmânată, joi, soției, Laura Torok, în cadrul ședinței festive a Consiliului Local al Municipiului Arad, organizată cu ocazia zilei orașului. Evenimentul a avut loc în Sala Mare a Palatului Cultural. Distincția a fost adusă și citită decătre generalul Mihai Șomordolea, consilier de stat Departamentul Securității Naționale, secretariar Consiliului Suprerm de Apărare a Țării, în cadrul Administrației Prezidențiale, care a venit special la Arad pentru acest lucru.