Arad: AUDIO FOTO VIDEO Apariții surprinzătoare prin centrul Aradului. Ce spun specialiștii

Apariții surprinzătoare prin centrul Aradului. Vulpile sunt văzute adesea în parcul din spatele Palatului Administrativ, unde se află Primăria, pe ştrandul „Neptun”, pe aleile amenajate pe malul Mureşului sau printre palatele vechi de pe bulevardele municipiului. De multe ori, animalele nu sunt intimidate de prezența oamenilor, ba chiar par interesate de reacțiile lor.

ARADCU 00 VULPE LU15IUN

Arad: AUDIO FOTO VIDEO Apariții surprinzătoare prin centrul Aradului. Ce spun specialiștiiApariții surprinzătoare prin centrul Aradului. Vulpile sunt văzute adesea în parcul din spatele Palatului Administrativ, unde se află Primăria, pe ştrandul "Neptun", pe aleile amenajate pe malul Mureşului sau printre palatele vechi de pe bulevardele municipiului. De multe ori, animalele nu sunt intimidate de prezența oamenilor, ba chiar par interesate de reacțiile lor.#arad

Publicată de Realitatea De Arad pe Joi, 18 iunie 2020

Arădenii postează pe rețele de socializare numeroase fotografii sau clipuri, considerând inedită prezenţa vulpilor pe străzile oraşului, însă autorităţile atrag atenţia că este necesar să se păstreze distanţa faţă de ele, pentru că pot fi imprevizibile, chiar dacă par acomodate cu prezenţa oamenilor.

Conform biologului Parcului Natural Lunca Mureşului, Gabriel Herlo, „ar fi vorba de cel puţin trei vulpi, se pare că sunt o familie. Nu au un tipar privind traseul prin oraş, sunt văzute mereu în alte locuri. Este posibil să provină din zona bastioanelor Cetăţii Aradului, unde există multă vegetaţie, iar de-a lungul anilor au mai fost văzute vulpi în acel loc. A doua variantă este că s-au stabilit pe malul Mureşului, într-o zonă cu vegetaţie foarte bogată, cuprinsă între baza sportivă „Constructorul” şi vechiul pod de pontoane al ştrandului „Neptun””.

„Chiar dacă par drăgălaşe, oamenii trebuie să păstreze distanţa faţă vulpi şi faţă de animalele sălbatice în general. Interacţiunea poate fi dăunătoare ambelor părţi, vulpile pot transmite boli, precum rabia, iar oamenii pot fi agresivi cu ele”, a mai declarat biologul Parcului Natural Lunca Mureşului, Gabriel Herlo.

Purtătorul de cuvânt al Primăriei Arad, Ralu Cotrău, a declarat, că după ce prezenţa vulpilor a fost semnalată, zilele trecute, lângă Palatul Cultural, s-a luat legătura cu Asociaţia Judeţeană a Vânătorilor şi Pescarilor şi cu Gospodărirea Comunală Arad, în vederea găsirii unei soluţii pentru capturarea şi relocarea în pădurea de la marginea oraşului.

De asemenea, pe ștrand şi-au făcut apariţia şi veveriţe, iar autoritățile speră să fie o atracție pentru vizitatori.

Nu este pentru prima dată când pe străzile orasului apar animale sălbatice. Este posibil ca vulpile să aibă vizuină în desișurile de pe mal, să fie deja obișnuite cu trecătorii și nu se sperie de prezența oamenilor.