O unitate militarădezafectată, care în perioada de glorie a fost una dintre cele 2 școli de subofițeri din România, a ajuns o groapă de gunoi. Și asta la propriu.
ARADCU AMBIANTA LIPOVA GUNOI UNITATE MILITARA LU12AUGMA13AUG
O unitate militarădezafectată, care în perioada de glorie a fost una dintre cele 2 școli de subofițeri din România, a ajuns o groapă de gunoi. Și asta la propriu. Chiar dacă gunoaiele sunt la câțiva metri de case și o școală primară. Totul se întâmplă în orașul Lipova una dintre cele 24 de localități din județul Arad, afectată de criza gunoaielor, dupăce firma care colecta deșeurile și-a pierdut licența, iar autoritățile s-au blocat în proceduri. În condițiile temperaturilor ridicate din această perioadă, localicii sunt disperați de mirosurile emanate și le este teamă că ar putea izbucni o epidemie gravă.https://realitateadearad.net/index.php/2019/08/13/arad-audio-foto-video-o-unitate-militara-dezafectata-una-dintre-cele-2-foste-scoli-de-subofiteri-din-romania-a-ajuns-o-groapa-de-gunoi-la-propriu-motivele/
Publicată de Realitatea De Arad pe Marţi, 13 august 2019
Chiar dacă gunoaiele sunt la câțiva metri de case și o școală primară. Totul se întâmplă în orașul Lipova, una dintre cele 24 de localități din județul Arad, afectată de criza gunoaielor, dupăce firma care colecta deșeurile și-a pierdut licența, iar autoritățile s-au blocat în proceduri. În condițiile temperaturilor ridicate din această perioadă, localicii sunt disperați de mirosurile emanate și le este teamă că ar putea izbucni o epidemie gravă.
În mijlocul orașului Lipova, situat la 30 km de municipiul Arad, câteva sute de tone de deșeuri menajere sunt depozitate într-o cazarmă dezafectată și neingradită, transferată în perioada 2004-2008 la primărie. Șobolanii și câinii își fac viata printre mormanele de resturi, iar viața localnicilor a devenit un coșmar.
Cum s-a ajuns la criza gunoaielor
Probleme au început în urmă cu 2 luni, când firma care câștigase licitația în masterplanul de deșeuri nu și-a mai plătit datoriile către rampele de colectare, așa că guoiele au rămas pe străzi. Între timp firma și-a pierdut și licența, așa că s-a retras complet. Asa ca primaria s-a vazut in situatia de a gasi o solutie de avarie. La cateva zeci de km de Lipova se afla un deponeu ecologic privat, insa primaria ar trebui sa plateasca 46 de euro pe tona ,bani pe care nu ii are.
Primarul orașului Lipova, Mirea Iosif Jochici
Autoritățile recunosc că groapa de gunoi din fosta cazarmă militară nu este legală, dar spun că alternativa acestui compromis era să lase gunoaiele prin tot orașul.
ADI Deseuri, asociația Consiliului Județean Arad care trebuie sa organizeze o licitatie pentru desemnarea unei alte firme colectoare, asteapta ca fiecare primarie sa isi dea acordul pentru organizarea noii licitatii. Pana cand autoritatile locale vor gasi solutii si nu vor mai pasa responsabilitatile de la una la celalaltă, cei care sufera sunt oamenii, nevoiti sa accepte solutii de compromis, care le pun sanatatea in pericol.