Arad: AUDIO Persoane care au intrat în ţară pe jos, transportate cu autocare supraaglomerate pentru a ajunge în carantină. Ce spun autoritățile

Mai multe persoane care au intrat în ţară pe jos, în ultimele zile, au reclamat că de la frontieră sunt preluate de autorităţile din Arad în autocare supraaglomerate, pentru a ajunge în carantină în judeţele de domiciliu, Prefectura Arad cerând responsabililor să nu mai permită astfel de situaţii.

 

Dupa 4 ore de frig în vamă stăm ca sardinele în autocar să intrăm în carantină!!! ASTA.I PROTECTIA NOASTRĂ ROMÂNIA???

Publicată de Laura Cristina pe Miercuri, 6 mai 2020

Filmuleţe cu autocare ocupate peste capacitate de persoane preluate din Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac I au fost distribuite în mediul online de pasageri care şi-au exprimat îngrijorarea că se pot îmbolnăvi în aceste mijloace de transport supraaglomerate, deşi poartă măşti de protecţie.

Autoritatile locale din Arad au luat deja masuri. Nu vor mai permite accesul in autobuze, decat unui numar limitat de persoane, chiar daca unele dintre ele insista sa urce ca să plece mai repede spre casa.

Prefectul Aradului, Gheorghe Stoian, a cerut Direcţiei de Sănătate Publică, instituţia care a contractat operatorul de transport care preia persoane de la frontieră pentru a fi duse în carantină, să ia măsuri pentru a nu se mai depăşi capacitatea autocarelor.

Conform purtătorului de cuvânt al Prefecturii Arad, Lucian Cozma, „prefectul Gheorghe Stoian cunoaşte problema, a luat legătura cu domnul chestor de poliţie Bondar Marin, din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Oradea, de asemenea, a luat legătura cu Centrul judeţean de coordonare şi conducere a intervenţiei şi cu Direcţia de Sănătate Publică Arad, dând dispoziţie să nu se mai permită accesul în autocar al unui număr de oameni peste capacitatea autocarului. Aceste autocare sunt puse la dispoziţia persoanelor care intră pe jos prin punctele de trecere a frontierei Nădlac I de către Direcţia de Sănătate Publică”.

„În ultimele 24 de ore, prin PTF Nădlac I şi PTF Nădlac II au intrat în ţară pe jos 410 persoane, care au fost preluate cu mijloace de transport contractate de autorităţi”, a mai declarat purtătorul de cuvânt al Prefecturii Arad, Lucian Cozma.

Prefectul județului Arad, Gheorghe Stoian și directorul Direcției de Sănătate Publică Arad, dr. Horea Timiș au mers, joi seara în punctul de trecere a frontierei Nădlac 1 pentru a monitiriza situația, a declarat directorul Direcției de Sănătate Publică Arad, dr. Horea Timiș.

 

Din acest motiv, se ia in calcul ca de aici inainte numarul pasagerilor sa fie chiar mai mic decat numarul de locuri. Autobuzele puse la dispoziție de DSP Arad, care a încheiat un contract cu o firma de transport local, nu au prevazute locuri pentru bagaje pentru că sunt autobuze de oraș.

 

Nu era autocarul ISU Arad

În ceea ce privește afirmațiile oamenilor din filmare, care susțin că autocarul ar aparține „ISU Arad”, conducerea Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Arad a făcut mai multe precizări din care reiese că lucrurile nu stau deloc în acest mod.

„Autocarul nu aparține ISU Arad. Inspectoratul pentru Situații de Urgență Vasile GOLDIȘ al Județului Arad nu are autocar în înzestrare. ISU Arad nu a încheiat contract cu nici un operator economic, pentru că nu este atributul inspectoratului. ISU Arad nu are personal în punctele de trecere a frontierei cu atribuții în tirajul persoanelor intrate în țară, formarea convoaielor si îmbarcare persoanelor. ISU ARAD, transporta persoane din PCTF, cu 2 sau 3 microbuze, în funcție de situație. 1 microbuz de culoare roșie cu însemne, personalizat și cu numere de înregistrare MAI, 1 microbuz de culoare albă cu numere de înregistrare MAI si un microbuz de culoare albă al CMJ Arad. La nici un transport executat de ISU Arad nu s-A depășit numarul de persoane admise în documente mașini”, a declarat purtătorul decuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Arad, maior George Pleșca.