Arad: AUDIO Sindicaliștii din educație spun că, în acest moment, nu sunt condiții pentru învățământul online obligatoriu. Cauzele

Sindicaliștii din educație spun că, în acest moment, nu sunt condiții pentru învățământul online obligatoriu în toate școlile, principala problemă fiind este dotarea elevilor şi a profesorilor cu echipamente IT, dar şi lipsa conexiunilor la internet în anumite zone rurale.

Vicepreşedinte al Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), prof. Dănuţ Ienăşescu, care este președintele Sindicatului Democratic din Învățământ (SDI), a declarat că în urma discuţiilor avute cu numeroase cadre didactice, a rezultat că în multe şcoli se lucrează deja cu elevii de la distanţă, însă a atras atenţia că acest lucru este încă imposibil „pentru foarte mulţi copii, dar şi unii dascăli”.

El consideră că Ordinul 4135 emis în 21 aprilie de ministrul Educaţiei şi Cercetării, care aprobă instrucţiuni privind asigurarea continuităţii procesului de învăţare la nivelul sistemului de învăţământ preuniversitar, nu poate fi aplicat mai repede de următorul an şcolar, pentru că, între timp, trebuie rezolvate problemele de acces la echipamente şi internet.

„Consider că învățământul online poate fi realizat pentru perioade scurte de timp. În acest moment, ordinul privind implementarea învățământului online este inaplicabil în toate unitățile școlare. Noi, sindicatele, împreună cu administrațiile locale, suntem deschiși la discuții și la găsirea unor soluții optime, astfel încât acest an școlar să se încheie în condiții optime. Dar, ca și punct de vedere personal și al unor colegi cu care am avut deja discuții, din momentul în care a apărut acest ordin, este ca cel mai degrabă acest ordin să fie aplicabil din septembrie 2020, în situația în care se impune o predare-învățare online pe o perioadă mai lungă de timp”, a mai declarat vicepreşedinte al Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, prof. Dănuţ Ienăşescu.

 

Dănuț Ienășescu spune că sunt numeroase familii care abia reuşesc să acopere cheltuielile obişnuite, cărora nu li se poate cere să scoată bani pentru a cumpăra tablete copiilor sau să plătească un abonament la internet. Chiar şi pentru unele cadre didactice ar fi o probleme achiziţionarea acestor instrumente, mai spune Dănuț Ieneşescu.

Liderul SDI a afirmat că „ar fi rezonabil ca ordinul să se aplice din următorul an şcolar, timp în care să se găsească soluţii pentru cadrele didactice şi elevii care nu au acces la facilităţile necesare învăţământului la distanţă”.

Dănuț Ienășescu spune că sunt şcoli în care copiii erau aduşi la cursuri cu mare dificultate şi înainte de pandemie, iar aceştia practic ar fi lăsaţi pe dinafară, dacă nu sunt ajutaţi de stat.

SDI Arad are peste 5.000 de membri, reprezentând 95% dintre angajaţii sistemului de învăţământ din judeţ.

Şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean, Marius Gondor, a declarat că în aceste zile se lucrează la evaluarea capacităţii dascălilor şi elevilor de a se adapta la învăţământul online, până la reluarea cursurilor fără riscuri de propagare a noului coronavirus. Şeful ISJ a mai precizat că va primi răspunsurile în câteva zile, iar apoi va fi lansat un chestionat şi către părinţi.