Arad: Autoritățile din Arad vor să monitorizeze comercializarea „drogurilor ieftine”, care sunt vândute legal

Autoritățile din Arad vor să controleze mai atent comercializarea produsului BRONZ ARGINTIU, utilizat la crearea drogului ieftin cunoscut sub denumirea de ”aurolac”.

Poliția locală Arad a anunțat că va demara acțiuni de contracarare a fenomenului în teren, iar primăria va începe procedura de prevenție printr-o campania de informare a tinerilor, părinților, profesorilor, a reprezentanților media si a vânzătorilor de substanțe volatile.

De asemenea, Poliția Locală Arad are în vedere fundamentarea unei hotărâri de consiliu local care să permită monitorizarea comercializării substanțelor chimice de uz industrial din categoria celor folosite frecvent pentru inducerea efectelor halucinogene.

Măsurile sunt luate dupăce autoritățile au controat că în primele 7 luni ale anului, din cele 15 magazine care comercializează asemenea produse au fost vândute 114 kg. Cantitățile cele mai semnificative s-au comercializat în zona centrală și pe principalele bulevarde din cartierele municipiului (Aurel Vlaicu, Micălaca, Aradul Nou).

Consumul acestor substanțe nu se înregistrează doar în zonele în care substanțele se vând, ci este răspândit în apropierea piețelor Gării, Avram Iancu, Boul Roșu, Micălaca, pe Calea 6 Vânători și Calea Aurel Vlaicu.

Astfel de produse sunt accesibile, prețul de vânzare variind între 3 și 5 lei pentru dozele mici. Sunt și ușor de ascuns, unele dintre cele mai folosite substanțe în scop abuziv („droguri sociale” pentru categoriile paupere de populație). Multi tineri inhalează vapori din aceste surse în căutarea unei scurte stări de „bine” (de fapt intoxicație), fără să fie conștienți de consecințele grave ale acestora asupra sănătății. În realitate, intervalul de timp în care ”aurolacul” produce distrugeri ireversibile și chiar decesul consumatorilor frecvenți variază între 2 și câțiva ani.

Abuzul de substanțe inhalante achiziționate din magazinele de metalo-chimice este indisolubil legat de fenomenul copiilor străzii, iar pericolul pe care il reprezintă unele produse casnice obișnuite care conțin solvenți volatili sau aerosoli este ignorat.

Tipărirea unor avertismente pe etichetă este o măsură contraproductivă, deoarece nu face decât să ușureze identificarea de către victime sau dealeri a produselor care pot fi utilizate, iar incriminarea vânzătorilor poate fi dificilă datorită multiplelor utilități practice ale acestor produse.

Ce spune realitatea

Realitatea din teren arată că substanța, care are un preț relativ mic, este consumată inclusiv de copii. Cu toate că legea interzice comercializarea către minori, s-a constatat că persoanele adulte fără adăpost care au creat o adevărată „piață neagră” prin care asemenea substanțe ajung și la copii.

Sursa foto: Poliția Locală Arad