Arad: Bătrâna Doamnă, UTA Arad, supranumită și Campioana Provinciei, înființată de baronul Francisc Neuman, împlinește, sâmbătă, 75 de ani

Bătrâna Doamnă, UTA Arad, supranumită și Campioana Provinciei și în înființată de un baron adevărat, după modelul Arsenal Londra, împlinește, sâmbătă, 18 aprilie, 75 de ani.

Pe data de 18 aprilie 1945, cel mai cunoscut industriaș din ARADUL acelor vremuri, baronul Francisc Neuman, care a înființat echipa ITA, care peste ani a devenit un brand al Aradului.

Culorile clubului (alb – roșu) au fost alese asemenea echipei de fotbal Arsenal Londra, baronul Neuman fiind un mare admirator al acestei echipe. Stadionul, construit de baron tot după modelul stadionului Arsenal din Londra, a fost inaugurat pe data de 1 septembrie 1946., la acea vreme fiind considerat cel mai frumos stadion din țară.

De la înfiinţarea sa, UTA a câștigat de 6 ori titlul de Campioană a României și de 2 ori Cupa României. În 1970 a eliminat din Cupa Campionilor renumita echipă Feyenoord Rotterdam, campioana Europei en-titre. UTA deţine încă titlul neoficial de campioană a Provinciei, având cele mai multe titluri câștigate dintre echipele dinafara Bucureștiului.

Stadionul construit de baronul Neumann a fost demolat în cea mai mare parte pentru a face loc unei arene moderne, lucrările fiind în desfășurare, după ce finalizarea lor s-a amânat de mai multe ori. O parte a stadionului a fost păstrată și va fi transformată în muzeu. Finalizarea lucrărilor, care, din diverse motive, a fost amânată de mai multe ori, ar trebui să aibă loc în cursul verii 2020.

În acest moment, echipa UTA Arad joacă în Liga a 2a.

Diin cauza stării de urgență și a ordonanțelor militare aflate în vigoare în România, manifestările dedidcate aniversării UTEI au fost anulate sau amânate.

Sursa foto: Primăria Municipiului Arad, construcția noului stadion UTA-Francisc Neuman