Arad: 1919-2019. Arad: Bust în memoria caporalului care a dat numele unei localități din județul Arad, după ce a fost împușcat de unguri, în perioada introducerii administrației românești

Un bust al caporalului Ion Alexe a fost dezvelit centrul localității din județul Arad, care îi poartă numele… Caporal Alexa, la 100 de ani de când caporalul a fost împușcat în zonă de armata ungară. Evenimentul a avut loc în cadrul unui ceremonial militar.

Bustul a fost dezvelit decătre prefectul Aradului Florentina Horgea și primarul orașului Sântana, Sorin Tomuța, decare aparține localitatea Caporal Alexa, după o slujbă oficiată decătre episcopul vicar al Arhiepiscopiei Aradului, Prea Sfințitul Părinte Emilian Crișanul.

Născut la Râca, în Argeș, caporalul Ion Alexe a fost împușcat pe drumul dintre Pâncota și Cherechiu, cum se numea atunci localitatea Caporal Alexa, pe data de 7/20 aprilie 1919, de o patrulă maghiară, în timp ce-i escorta spre casă pe intelectualii satului care au mers la Pâncota în întâmpinarea armatei române. În memoria sa, localtatea Caporal Alexa a primit acest nume în 1926.

Sursa foto: episcopiaaradului.ro, Prefectura Arad Facebook