Arad: Camere video, atașate pe uniformele polițiștilor locali din Arad. Vor înregistra tot ce se întâmplă. Primarul Călin Bibarț: „avem dublu scop”

Toate dialogurile dintre polițiștii locali din Arad și cetățeni vor fi înregistrte începând din această săptâmănă, dupăce agenții vor avea pe uniforme atașate camere video de tip body-cam, a anunțat, marți, primarul municipiului Arad, Călin Bibarț.

Cetățenii vor fi informaţi de la bun început că urmează să fie înregistraţi atât audio, cât şi video.

Conform primarului Călin Bibarț, „toate aceste inregistrări vor fi corelate cu procesele verbale întocmite, având dublu scop: pe de o parte vor fi eliminate discuţiile că poliţiştii locali fac abuzuri, iar pe de altă parte se va vedea ce se întâmplă la momentul respectiv în relaţia cu cetăţenii”.

„Mizăm în primul rând pe efectul psihologic al acestora, în sensul că suntem siguri că dialogul dintre polițiști și cetățeni va decurge într-o manieră mai civilizată, așa cum este de altfel și normal”, a mai declarat primarul municipiului Arad, Călin Bibarț.

În prima etapă, primăria a cumpărat 20 de camere și va mai cumpăra alte 40.

O astfel de cameră costă 700 de lei bucata, la care se adaugă suma de 5.500 lei pentru sistemul informatic aferent.

De asemenea, Primăria a decis ca staţiile din dotarea poliţiştilor locali, atât cele portabile cât şi cele de pe maşini, să fie dotate cu GPS, astfel încât se va putea vedea unde a fost poliţistul în misiune, cât a stat, iar aceste informaţii vor putea fi corelate cu infomaţiile din documentele pe care le întocmeşte şi rapoartele pe care le face.

Înregistrările audio/video vor putea fi stocate timp de 6 luni şi vor putea constitui mijloace de probă legală la cererea organelor de urmărire penală sau a instanței de judecată, sau vor putea servi la clarificarea situaţiilor în care se reclamă o prestaţie deficitară din partea agenţilor Poliţiei Locale Arad.