Tribunalul Olt a respins, miercuri, ca inadmisibile, contestaţiile în anulare formulate de Comisia judeţeană de fond funciar Arad şi alţi contestatori faţă de soluţia prin care soţii Colţeu rămân cu peste 8.700 de hectare de teren în satul arădean Nadăş.
Soluţia pronunţată miercuri de Tribunalul Olt este irevocabilă arată că prin opinie majoritară magistrații au respins ca inadmisibile aceste contestaţii, în vreme ce cu opinie separata s-a respins excepţia inadmisibilităţii contestaţiilor în anulare, invocată de familia Colţeu.
TEXT COMPLET
„Cu opinie majoritară: Admite excepţia inadmisibilităţii contestaţiilor în anulare formulate de Comisia judeţeană de fond funciar Arad, Comisia locală de fond funciar Tăuţ, Regia Naţională a Pădurilor Romsilva – Direcţia Silvică Arad, Biriş Iovu, Rad Nicolae şi Păşcălău Avram şi pe cale de consecinţă respinge ca inadmisibile aceste contestaţii. Obligă contestatorii în solidar la plata sumei de 3.195 lei, cheltuieli de judecată, către intimaţii Colţeu Mihai Alexandru şi Colţeu Viorica. Irevocabilă. Pronunţată în şedinţa publică de la 29.05.2019, la Tribunalul Olt. Cu opinie separata: Respinge excepţia inadmisibilităţii contestaţiilor în anulare, invocată de intimaţii Colţeu Mihai Alexandru şi Colteu Viorica”, se arată în soluţia pe scurt publicată pe site-ul instanţei.
Calea extraordinară de atac a contestaţiei în anulare a fost promovată de Comisia Judeţeană de Fond Funciar din cadrul Prefecturii Arad după aflarea sentinţei irevocabile pronunţate de Tribunalul Olt în februarie 2019, prin care a fost admis recursul depus de Familia Colțeu și a respins cererile de revizuire ale autorităților.
Familia Colțeu a fost împropietărită, în 2006, cu cca 8.800 (8.742) de ha de pădure în baza unor acte, care ulterior s-au dovedit a fi false.
Chiar dacă procurorii DNA au stabilit falsificarea certificatului de moştenitor prin care membrii familiei Colţeu au obţinut aproape tot extravianul satului Nadăş, moştenirea nu a fost desfiinţată automat, fiind nevoie de procese peste procese.
Procurorii DNA au stabilit că împropritărirea s-a făcut în baza certificatului de moștenitor emiss de notarul Vlai Adrian, care a fost desființat definitiv, de instanțele penale, în urma declarării falsului acestui act.
Mai multe instituții ale statului, dar și săteni, au deschis procese prin care solicită revizurirea sentinței în urma căreia familia Colțeu a obținut averea. Pe perioada proceselor, o parte a terenurilor au trecut în custodia statului.