Arad: Câteva zeci de animale moarte, printre care și căprioare, găsite un câmp din Arad. Se fac anchete pentru că ar fi fost otrăvite 

Circa 50 de animale moarte au fost descoperite pe câmp din zona comunei Semlac, județul Arad. Este vorba despre iepuri, ulii, vulpi, țărci și alte animale săbatice, iar teama autorităților este că numărul animalelor moarte ar putea fi mult mai mare.

Cazul a fost dezvăluit de către administratorul fondului de vânătoare Alexandru Must, a căruit fond de vânătoare se întide pe raza localităților Peregu Mare, Nădlac, Șeitin și Semlac. Bărbatul acuză că otrava pusă pe câmp împotriva dăunătorilor nu a fost amplasată conform legii, care cere ca otrava să fie pusă în găurle de șoareci și șobolani, iar apoi acestea să fie acoperite. În schimb, susține Alexandru Must, otrava ar fi fost încărcată în utilaje pentru împrăștiat îngrășăminte și împrăștiată pe câteva sute de hectare. Administratorul fondului susține că otrava este mult mai periculoasă decât în anii trecuți. Dacă până acum, aceasta afecta doar anualele care o consumau, acum afectează și animelele de pradă care consumă șoareci sau iepuri infestați.

Poliția și Direcția Sanitar Veterinară au deschis o anchetă și așteaptă rezultatele primelor analize asupra cadravrelor descoperite.

Conform directorului Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Arad, medicul Viorel Agud, „am fost sesizați decătre organele de poliție și de gestionare a fondului de vânătoare că sunt mortalități pe un anumit fond de vânătoare din județul Arad”.

Se așteaptă rezultatele analizelor

„Ne-am deplasat împreună cu organele de poliție și cu cei de la Garda de Mediu și, întradevăr, am constatat că sunt destul de multe animale sălbatice moarte. Mă refer aici la iepuri, fazani, vulpi, căprioare, ulii, miere negre și diferite alte păsări, inclusiv porumbei domestici. Am recoltat probe împreună cu organele de poliție și cu cei de la Garda de Mediu, le-am trimis la laboratorul din cadrul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Timiș, unde se fac aceste probe toxicologice, unde se analizează aceste probe, ei fiind acreditați în acest sens”, a mai declarat directorul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Arad, medicul Viorel Agud

În urmă cu mai mulți ani, tot în județul Arad au fost descoperite peste 150 de căprioare moarte după ce consumaseră otravă de pe câmp. Cazul s-a închis fără găsirea celor vinovaț.

Agricultorii se plâng mereu că fondurile de vânătoare ar fi suprapopulate sau nu s-ar îngriji de vânat corespunzător, astfel încât animalele le provoacă în fiecare an pagube considerabile.