Arad: Cel mai așteptat film documentar românesc al primăverii, „Distanța dintre mine și mine”, are premiera, marți, la cinema ARTA din centrul Aradului

Cel mai așteptat film documentar românesc al primăverii, „Distanța dintre mine și mine”, are premiera, marți, la cinema ARTA din centrul municipiului Arad, au anunțat, luni, Centrul Municipal de Cultură și Primăria Municipiului Arad.

 

Proiecția de gală are loc chiar în prezența realizatoarelor Mona Nicoară și Dana Bunescu, cu care publicul va avea ocazia să stea la discuții după film.

Filmul a avut premiera națională toamna trecută, la festivalul Les Films de Cannes à Bucarest, unde a fost recompensat cu Premiul Publicului. La nivel internațional, a fost lansat în cadrul Competiției de Documentare de la Trieste Film Festival.

Cu o reputație de femeie fatală, băutoare și fumătoare prodigioasă, poeta avangardistă, compozitoarea și graficiana Nina Cassian are și cu ce să se lupte: de la ilegalismul comunist la conflict direct cu regimul Ceaușescu

Conform organizatorior, „toți ne luptăm cu propriul trecut. Unii, mai mult ca alții. Cu o reputație de femeie fatală, băutoare și fumătoare prodigioasă, poeta avangardistă, compozitoarea și graficiana Nina Cassian are și cu ce să se lupte: după ce în anii fascismului în România s-a refugiat în ilegalismul comunist, a devenit simultan complice și problematică pentru noul-instalat regim Stalinist, ca apoi să intre în conflict direct cu regimul Ceaușescu, terminând într-un exil nedorit la New York în 1985, în urma uciderii dizidentului Gheorghe Ursu”.

Un film despre credințe, artă și putere, Distanța dintre mine și mine explorează fricțiunea dintre memoria personală și arhiva oficială, dintre realitatea noastră actuală și narațiunile pe care le construim despre trecut. Gândurile Ninei în timpul ultimului ei an de viață sunt confruntate cu o bogată arhivă de filme, muzică, poezie, apariții de televiziune, întregistrări private inedite și documente de urmărire de la Securitate. Sunt revelate astfel dileme etice și estetice care sunt parte din trecutul dar și viitorul nostru, mai spun organizatorii.

Filmul este realizat de Mona Nicoară și Dana Bunescu, după o idee de Ada Solomon.

Premiera filmului „Distanța dintre mine și mine” are loc la cinema ARTA, marți, cu începere de la ora 20.

Biletele pot fi achiziționate de la Cinema Arta, de marți până joi, între orele 10- 17, vineri, între orele 10-14, sau cu 2 ore înainte de începerea filmului. Biletele pot fi rezervate în prealabil pe e-mail, la adresa: [email protected].

Biletele costă 12 lei preț întreg și 5 lei preț redus pentru elevi, studenți, pensionari și șomeri. Mai multe informații puteți obține la Informații la tel. 0257/280526.