Arad: Cel mai celebru viticultor din Arad, Géza Balla, primul câștigător din afara Ungariei a premiului „Viticultorul Anului 2018” în Ungaria

Cunoscutul viticultor din vestul țării, arădeanul Géza Balla, din Podgoria Miniș-Măderat, a devenit primul viticultor din afara granițelor Ungariei care a câștigat premiul Viticultorul Anului 2018 în Ungaria, a anunțat, miercuri, agenția de presă din Ungaria, MTI, pe fluxul în limba română.

Acordarea distincţiei s-a derulat şi anul acesta în două etape, iar în cea de-a doua câştigătorul din acest an a fost selectat, dintre cinci concurenţi, de către membri ai Academiei Ungare a Vinului (MBA). Pe lângă Géza Balla (regiunea viticolă Miniş-Maderat), în etapa a doua a ajuns şi Tamás Borbély (regiunea viticolă Badacsonyi), Mihály Figula (regiunea viticolă Balatonfüred-Csopaki) şi Csaba Koch (regiunea viticolă Hajós-Bajai şi Villányi) – a anunţat miercuri preşedintele MBA, Zoltán Zilai.

Balla a declarat pentru agenţia ungară de presă MTI că este o supriză imensă pentru el, că la prima sa nominalizare a câştigat, în calitate de primul viticultor de peste hotare, „premiul Kossuth al lumii viticole”.

Podgoria lui Balla se află în regiunea viticolă Miniş, la 20 de km de Arad. Minişul are o poziţionare geografică excelentă, favorabilă vinurilor roşii prin climă, compoziţia solului (granit, diorit şi ardezie) şi microclima dată de vecinătatea răului Mureş.

Regiunea viticolă este o continuare a liniei Villány-Szekszárd.

Podgoria Géza Balla este compusă din 120 de hectare de vie, din care 80 de procente sunt soi albastru şi 20 la sută alb, iar capacitatea de stocare este de 8000 de hectolitri.

Géza Balla, care a obţinut în 1984 diploma de inginer la Cluj-Napoca la Facultatea de Horticultură, este unul dintre cei mai de succes viniticultori, care are cea mai cunoscută cramă din Arad.