Arad: Circa 20.000 de agajați în șomaj tehnic și 12.000 în șomaj clasic. Ce spun autoritățile

Circa 20.000 de angajați de la aproape 1.000 de companii din Arad sunt în șomaj tehnic, arată datele făcute publice vineri decătre Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Arad.

Conform directorului AJOFM Arad, Marinel Henteş, între 1 şi 10 aprilie, au fost procesate dosarele depuse de 692 de agenţi economici, pentru peste 15.000 de angajaţi, dar mai sunt în lucru solicitările depuse de încă 300 de firme, care vor fi prelucrate în cursul zilei de vineri şi în weekend.

De la 1 aprilie, angajații AJOFM Arad lucrează până seara târziu, uneori chiar după ora 21,00, dar și în weekend.

Directorul AJOFM Arad, Marinel Henteş, a mai declarat că luni dimineaţă vor fi prelucrate solicitările de şomaj tehnic pentru aproximativ 20.000 de angajaţi.

Şeful AJOFM Arad estimează însă că numărul solicitărilor de şomaj tehnic se va dubla în luna mai, având în vedere că în aprilie s-au depus dosare doar pentru sfârşitul lunii martie. Mulţi agenţi economici au considerat că nu are rost să depună acte pentru cele câteva zile lucrătoare din martie în care a fost starea de urgenţă, dar probabil aceştia se vor regăsi în statisticile următoarei luni, a mai declarat Marinel Henteș.

Pe lângă cele 20.000 de contracte suspendate, pentru care se solicită şomajul tehnic, au mai fost închise în jur de 12.000 de contracte de muncă, angajaţii respectiv fiind trimişi în şomaj clasic. Pentru 980 dintre aceştia, au fost deja procesate dosarele în vederea primirii indemnizaţiei de şomaj.

În total, de la 1 aprilie, în judeţul Arad au fost închise sau suspendate aproximativ 32.000 de contracte de muncă, majoritatea ale angajaţilor din fabrici de automotive, fabrici de textile, din IMM-uri, din domeniile hotelier şi servicii alimentare (industria HORECA), dar şi din cabinetele de stomatologie.