Arad: Consiliul Concurenţei vrea mai multe măsuri pentru a facilita refinanţările. Declarația președintelui Bogdan Chirițoiu

Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a declarat, marţi, la Arad, că instituţia pe care o conduce va reitera recomandările făcute Guvernului şi Parlamentului pentru a facilita refinanţările, astfel încât oamenii să îşi poată muta mai uşor creditele la alte bănci, care oferă contracte noi şi mai avantajoase decât cele încheiate în trecut.

„Noi ne dorim să facilităm refinanţarea, ca să fie o concurenţă. E important ca oamenii să nu fie ţinuţi prizonieri. Dacă ai intrat într-un contract şi îţi dai seama că nu e foarte bun, au apărut contracte mai bune în piaţă între timp, trebuie să facem să fie cât mai uşor să te muţi de pe contractul mai prost pe contractul mai nou şi mai bun. Acesta a fost şi rostul pentru care am eliminat comisionul de rambursare anticipată, să nu te ţină banca prizonier, să nu fii pedepsit atunci când vrei să te muţi la altă bancă. (…) Vom relua subiectul şi ne vom reitera recomandările pe care le-am făcut Guvernului şi Parlamentului pentru a facilita refinanţările”, a declarat preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chirițoiu.

Bogdan Chiriţoiu a adăugat că „dacă nu putem aplica regulile noi, modul nou de calcul al dobânzilor, nu le putem aplica creditelor în derulare, atunci hai să facem să fie mai uşor pentru oameni să se mute de pe creditele astea vechi pe creditele noi, dacă ele se dovedesc mai avantajoase”.

Preşedintele Consiliului Concurenţei a precizat că BNR „a făcut un pas mare în toamnă, cu noile reguli privind refinanţările”.

„Ne-am dori sa fie mai mici taxele pe care le plătesc clienții când își refinanțează creditul de la o bancă la alta și am mai propus ca statul să îi ajute prin oferirea unor garanții atunci când valoarea proprietății ipotecate a scăzut din cauza crizei economice. Chiar dacă statul acoperă această diferență printr-o garanție, iarăși va fi un mod în care va fi facilitată refinanțarea și mutarea clienților de la o bancă la alta”, a mai declarat preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chirițoiu.

Acoperirea diferenței ar urma să se facă în plan limitat, după modeul campaniei prima casă, pentru a evita acoperirea unor afaceri imobiliare.

Bogdan Chirițoiu participă, marți, la Primăria Municipiului Arad, alături de directorii din cadrul Consiliului Concurenței, la întâlniri cu autorităţile locale şi companiilor din regiunea Vest, cu care discută modul în care