Arad: Consiliul Județean Arad investește 12 milioane de lei în Spitalul Județean. S-a cumpărat deja un aparat care îmbunătățește cu 80% diagnosticarea afecțiunilor cardiace

Un aparat ecograf de ultimă generație a fost cumpărate pentru Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad decătre Consiliul Județean Arad, a declarat, luni, președintele instituției, Iustin Cionca.

Secția Clinică Cardiologie din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad a fost
dotată de către Consiliul Județean Arad cu un ecocardiograf Siemens Acuson SC 2000 de ultimă generație, cu sondă tridimensională, în valoare de 432.000 de lei.

„În Arad se știe deja că mi-am stabilit ca prioritate modernizarea Spitalului Județean!
Anul trecut, în parteneriat cu Primăria Municipiului Arad, am cumpărat săptămânal câte un
aparat nou și modern pentru spital. Iar anul acesta, investițiile vor fi și mai consistente. 12
milioane de lei le vom investi doar în modernizarea aparaturii și a saloanelor. Dar tot anul
acesta, începem și construirea a două spitale noi, de Oncologie, în municipiu, și Psihiatrie, la Căpâlnaș”, a declarat președintele Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca.

Ecograful este deosebit de important pentru activitatea echipei medicale, atât pentru
diagnostic cât și pentru tratament, deoarece cu ajutorul acestui ecograf și a sondei
tridimensionale se pot vedea formațiuni precum tumori sau trombi din interiorul inimii și se
poate aprecia, mult mai bine, volumul atriilor și a ventriculelor.

Ce spune dr. Adina Pop Moldovan despre aparatul medical


„Secția noastră a fost dotată de Consiliul Județean Arad, cu un ecocardiograf Siemens
de ultimă generație, care îmbunătățește cu 80% diagnosticarea afecțiunilor cardiace.  Acesta are în componență toate sondele necesare, pentru investigarea completă cardio-vasculară, este sondat pentru ecografie Doppler cardiacă, pentru ecografie Doppler vasculară, sondă transesofagiană și, ca noutate, este echipat cu sondă tridimensională, cu care se realizează vizualizarea inimi în trei dimensiuni. Ecograful are o imagine foarte bună, ceea ce ne permite să punem un diagnostic corect pacienților cu afecțiuni cardiovasculare, internați pe Cardiologie, dar și pacienților internați pe celelalte secții ale spitalului, cărora le facem consulturi cardiologice și de cele mai multe ori ecocardiografie. Cu ajutorul ecografiei  cardiace vizualizăm mușchiul inimii, vedem cât de bine  se contractă și observăm valvele inimii, dacă sunt normale, stenozate sau nu se închid  bine. Dopplerul vascular ne ajută la stabilirea diagnosticului de tromboze ale venelor și arterelor și stenozele arterelor periferice. O altă noutate a acestui ecocardiograf este programul de „stein” care ne ajută să diagnosticăm afecțiuni ale miocardului înainte  ca pacientul să prezinte o simptomatologie clinică”, a explicat dr. Adina Pop Moldovan, medic șef Secție Clinică Cardiologie.

Modernizarea și dotarea  Secției Clinice Cardiologie a fost unul dintre principalele
obiective ale managerului SCJU Arad, ec. Carmen Lucuța, în cadrul proiectului de
management.

Compartimentul de Cardiologie intervențională trece de la privat la spitalul public

„Pot să vă spun că suntem în linie dreaptă în ceea ce privește extinderea, dotarea și modernizarea Secției Clinice Cardiologie – principalul meu obiectiv din proiectul
de management, propus în 2017. Mulțumesc Consiliului Județean Arad pentru sprijinul
acordat și pentru faptul că a înțeles cât de important este acest proiect. Iată că avem aparatură performantă, personal medical specializat, precum și spațiul necesar pentru extindere și pentru Compartimentul de Cardiologie Intervențională. Acum mai așteptăm doar autorizațiile de funcționare și sper ca la începutul verii compartimentul să devină funcțional pentru ca arădenii să numai fie trimiși la alte spitale ci să poată fi tratați în Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad”, a declarat ec. Carmen Lucuța, managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad.

Suma adusă de Consiliul Judeţean Arad pentru modernizarea Spitalului Clinic Județean de Urgență, de la preluarea sa în anul 2010, depășește 26 de milioane de euro prin proiectele realizate sau aflate în curs de derulare.