Cu peste 70 la sută mai multe mașini furate au fost descoperite decătre polițiștii de frontieră din România în primele 11 luni ale anului 2018 comparativ cu 2017, a anunțat, miercuri, Poliția de Frontieră.
Mai exact, au fost descoperite 239 autovehicule (196 autoturisme, 27 microbuze, 4 motociclete, 8 automarfare şi 4 remorci), care figurau ca fiind căutate de autorităţi sau declarate furate în străinătate.
În aceeși perioadă din 2017 au fost descoperite 138 de autovehicule.
Frontiera de vest conduce
Cele mai multe autovehicule au fost descoperite la frontiera cu Ungaria, la P.T.F. Petea (judeţul Satu Mare), P.T.F. Nădlac II (judeţul Arad) şi P.T.F. Borş (judeţul Bihor). Cazuri semnificative s-au înregistrat şi la frontiera cu R. Moldova, în P.T.F. Albiţa şi P.T.F. Sculeni, precum şi la graniţa cu Bulgaria.
De asemenea, în perioada de referinţă au fost constatate 266 de infracţiuni, persoanele implicate fiind atât cetăţeni români, cât şi albanezi, austrieci, belgieni, bulgari, danezi, francezi, germani, greci, irakieni, iranieni, italieni, moldoveni, polonezi, sârbi, sloveni, spanioli şi ucraineni.
Ce explicații au găsit cei care conduceau mașinile anunțate ca fiind furate
În majoritatea cazurilor, cei care se aflau la volanul maşinilor respective au declarat, pe timpul cercetărilor, că nu ştiau că autoturismele se află în atenţia autorităţilor ca fiind furate, ei fiind doar ‘cumpărători de bună credinţă’. Alţii au susţinut că au primit o sumă de bani (în general, de până la 500 euro) pentru a transporta maşina în România şi, la fel, nu cunoşteau că aceasta e furată.
În toate cazurile, cei implicați sunt cercetați penal, iar mașinile au fost confiscate.
Rețele organizate în mai multe țări
Din analizele efectuate la nivelul Poliţiei de Frontieră Române, rezultă că traficul cu autoturisme furate este o activitate ilicită ce aduce beneficii financiare substanţiale persoanelor care au ca preocupări acest tip de fapte infracţionale, acestea fiind bine organizate la nivelul mai multor state. Rutele folosite sunt, în general, orientate dinspre ţările vest europene cu finalitate în ţările est-europene.De asemenea, cazuistica înregistrată arată că cele mai multe maşini indisponibilizate de Poliţia de Frontieră sunt din gama celor de lux.
Lupta continuă
Poliţia de Frontieră Română va continua (independent sau în colaborare cu celelalte instituţii cu competenţă în ţară şi străinătate) să întreprindă măsuri ferme pe linia combaterii acestei activităţi infracţionale transfrontaliere, de natură să aducă prejudicii atât economiei naţionale, cât şi persoanelor de bună credinţă.
Sursa foto: Poliția de Frontieră Arad, arhivă mașinile declarate ca fiind furate care au fost depistate la frontiera din județul Arad