Arad: Dacian Cioloș: „Contestația la Înalta Curte de Casație și Justiție sperăm să fie judecată mâine”. Decizia BEC a generat mobilizare mai mare. Cere moficarea legii

Președintele PLUS, Dacian Cioloș, a declarat, vineri, la Arad, că speră ca Înalta Curte de Casație și Justiție să judece sâmbătă contestația față de decizia Biroului Electoral Central (BEC), care a respins înregistrarea alianței USR-PLUS.

„Colegii din echipa de juriști a Alianței 2020 USR PLUS lucrează acum la finalizarea acestei contestații care urmează să fie depusă la Înalta Curte de Casație și Justiție în următoarele ore și sperăm noi ca ea să fie judecată mâine. Venim cu toate agrumentele și inclusiv cu elemente noi ca urmare a solicitărilor sau observațiilor făcute de membrii ai Biroului Electoral Central ieri. Noi considerăm, în continuare că ieri cu elementele care au fost furnizate de reprezentantul nostru în Biroul Electoral Central, în mod normal s-ar fi putut lua o decizie, dar ne vom apăra cauza și la Inalta Curte și sperăm noi să avem câștig de cauză pentru că așa cum am mai spus din punctul nostru de vedere legimitmitatea unor președinți de partide e dată în primul rând de faptul că ei au fost aleși statutar”, a declarat Dacian Cioloș.

Fostul premier a mai declarat că interepretarea biroului a ajuns la „aberații” dupăce o alianță în care era implicată PRM a fost respinsă pentru că nu apare semnătura fostului președinte Corneliu Vadim Tudor, care este decedat de câțiva ani.

„Ajungem la aberații. Ceea ce BEC a cerut practic a fost ca această alinață să fie semnată de o persoană care nici măcar nu mai e membru al partidului parte din alianță, e vorba de domnul Nicușor Dan, dar ca să vedeți până unde merge interpretarea asta strict birocratică și adminitrativă a unei legi, înțeleg că una din alianțele care a fost respinsă ieri de BEC avea un componența ei un partid al cărui lider e decedat deja de câțiva ani de zile. Și BEC a respins acea alianță pentru că protocolul alianței nu era semnat de persoana care e decedată și care e, în continuare, în scripte președinte al partidului”, a mai declarat Dacian Cioloș.

Mobilizare mai mare

Liderul PLUS spune că deocamdată decizia BEC pare să fi mobilizat mai mult susținătorii și membrii.

Conform lui Dacian Cioloș, „deocamdată, decizia aceasta a BEC pare să fi mobilizat și mai mult susținătorii noștri și membrii noștri care sunt deciși sprijine un proiect politic pe care l-au susținut de la început. Sunt oameni care ne-au oprit pe stradă ieri și care ne spuneau că nu înțeleg cum poate o lege din România să oprească sau să blocheze dorința alegătorilor de a vota o anumită alianță politică sau să blocheze intenția unor cetățeni români să candideze atât timp cât ei au făcut toate demersurile legale ca să poată să obțină acest acord”.

Cere modificarea legii 

Dacian Cioloș consideră că ar trebui modificată legea pentru ca astfel de lucruri să nu se mai întâmple.

„Sunt exagerări în interpretarea legii, legea e interpretată ad literam in extremis și în felul acesta, practic, nu se recunaște o situație de fapt și care e legală, pentru că conducerea partidului PLUS și conducerea USR au fost alese legal, statutar. Nu e vina noastră că se tergiversează atât de mult în justiție și procesarea în acte administrative, în Registrul Partidelor, aceste modificări. Dar deciziile la noi au fost luate la timp și noi am notificat la timp tribunalul cu aceste decizii. Și aici cred că ar trebui adaptată și modificată legea, ca să avem niște termene mai strânse și mai clare și mai precise în care astfel de modificări în registrul acela al partidelor să poată să aibă loc ca să nu fim blocați pentru decizie”, a mai declarat Dacian Cioloș.