Arad: Dan Barna, USR: Când ar putea avea loc alegerile anticipate pe care le dorește

Candidatul la Preşedinţia României, Preşedintele USR, Dan Barna, a declarat, miercuri, la Arad, că nu este surprins de faptul că Victor Ponta a anunţat că Pro România nu va vota pentru învestirea Guvernului PNL, spunând totuși că are încredere că premierul desemnat Ludovic Orban va reuşi să îşi construiască majoritatea necesară.

„România e în frământările trimiterii Guvernului Dăncilă în istorie. Am văzut că domnul Ponta tocmai a declarat că doreşte să menţină în continuare Guvernul Dăncilă, nu cred că e o surpriză pentru nimeni. Nu cred că a crezut cineva vreo clipă că strategia domnului Ponta este alta decât aceea de a o menţine pe Viorica Dăncilă în continuare la butoanele României şi la furtul banului public la care asistăm de trei ani şi jumătate şi mai ales la risipirea lui”, a declarat Dan Barna.

El a spus că are încredere că premierul desemnat va reuşi să îşi construiască majoritatea.

„USR a fost consecventă în poziţia sa de a solicita alegeri anticipate, de a spune foarte clar că plecarea Guvernului Dăncilă este o prioritate (…) Am încredere, sper ca premierul desemnat să reuşească să-şi constituie majoritatea necesară pentru învestirea guvernului în zilele următoare”, a mai declarat Dan Barna.

Președintele USR a mai adăugat că „miza acestor alegeri este una foarte clară, turul doi fără PSD”, pentru că „este ceea ce România are nevoie pentru a se însănătoşi”.

„În Parlament că vorbim de o majoritate toxică”

Candidatul la Preşedinţie a mai spus că tocmai s-a dovedit că „în Parlament că vorbim de o majoritate toxică”.

„Vorbim de o majoritate care va ţine guvernarea minoritară a domnului Orban, în situaţia în care aceasta va fi învestită, în incapacitate de a putea să facă reformă. Decizia domnului Ponta, de astăzi, confirmă lucrul acesta”, a mai declarat preşedintele USR, Dan Barna.

USR, PSD și „Ziua Cârtiței”

Dan Barna a mai declarat că „poziția noastră a fost și în consultările cu președintele Klaus Iohannis a fost una foarte tranșantă că soluția este aceea a alegerilor anticipate cât mai degrabă. Am convenit cumva și cu premierul desemnat că imediat după ce acest Guvern, dacă va obține investirea, va obține investirea va trece bugetul și va finaliza alegerile prezidențiale să reîncepem discuția pentru anticipate. Pentru că scenariul pe care îl avem în față e scenariul precum în „Ziua Cârtiței”, e scenarul pe care România l-a mai experimentat de 3 ori, în care PSD guvernează 3 ani, 3 ani și jumătate, jumulește la propriu țara și distruge stabilitatea macro-economică, se retrage, vine un alt guvern, începe să repare lucrurile, după care PSD se întoarce pe cai mari la guvernare. Nu vreau ca PSD să revină peste un an la guvernare sau într-o structură din care să trebuiască să facă parte pentru guvernare. Și asta presupune să facem alegeri anticipate acum, nu după ce lăsăm PSD-ului un an ca să se întremeze și să capete sânge în obraji”.

Când ar putea avea loc alegerile anticipate

Întrebat când ar putea avea loc alegerile anticipate, Dan Barna a declarat că „imediat după ce va fi adoptat bugetul vom vedea cum va funcționa construcția și adoptarea bugetului în Parlament, cu siguranță că după validarea noului președinte, deci vorbim de intervalul final de an, început de an viitor”.