2 tradiții populare românești, care sunt printre cele mai vechi din Ungaria, au fost sărbătorite în acest weekend.
Conform consulului general român de la Gyula, Florin Trandafir Vasiloni, manifestările au avut loc în comunitățile românești din comuna Micherechi (Mehkerek) și orașul Aletea (Elek), din județul Bekes, care au îmbrăcat haine de sărbătoare, prin organizarea unor obiceiuri care se pierd în negura timpurilor: balurile românești, specifice perioadei pre-pascale.
71 de ani de la înființarea Ansamblului de dans popular românesc la Micherechi
Peste 300 de persoane au participat la aniversarea a 71 de ani de la înfiinţarea Ansamblului de dans popular românesc la Micherechi (Mehkerek), din judeţul Bekes. Manifestarea a fost organizată la Casă de Cultură ”Gheorghe Dulău” din Micherechi, comună majoritar românească.
Evenimentul cultural a oferit publicului prezent un regal de dansuri tradiţionale, oferit de către echipe de dans popular din Ungaria, de la Gyula, Chitighaz (Ketegyhaza) și din alte localități. Punctul culminant al manifestării l-a constituit recitalul de dansuri românești de la Micherechi, oferit de către cei sărbătoriţi, Ansamblul ”Gheorghe Nistor”. Acest ansamblu a evoluat și a fost premiat la zeci de manifestări culturale din Ungaria, România și din alte țări.
„Tradiţionalul „Bal românesc” din oraşul Aletea are o vechime neîntreruptă de peste 200 de ani”
Tot peste 300 de persoane din România și Ungaria au participat și la tradiţionalul „Bal românesc” din oraşul Aletea (Elek), la care programul cultural a fost susţinut decătre „Echipa de Păstrare a Tradiţiilor din Aletea”, iar muzica a fost asigurată de către un ansamblu folcloric din comuna Macea, județul Arad.
La eveniment a fost prezent și primarul oraşului Aletea, Laszlo Pluhar, care a declarat public că tradiția balului românesc din Aletea are o vechime neîntreruptă de peste 200 de ani. Este un eveniment de referință în viață orașului, dansurile românești din Aletea find de asemenea, renumite în Ungaria și România.