Drumul Crucii a fost făcut, în Vinerea Mare, în cea mai veche mănăstire cu viață monahală neîntreruptă din România, pe un traseu special diferit decât în mod obișnuit.
Conform consilierului cultural al Arhiepiscopiei Aradului, Protosinghel dr. Iustin Popovici, care este călugăr la Hodoș-Bodrog, „obștea Sfintei Mănăstiri Hodoș-Bodrog a săvârșit în Vinerea cea Mare îndătinata procesiune ,,Drumul Crucii”, pe drumul cel vechi din incinta mănăstirii, fără participarea credincioșilor care cu multă evlavie se alăturau în alți ani”.
„Obștea Sfintei Mănăstiri Hodoș-Bodrog am săvârșit în Vinerea cea Mare îndătinata procesiune ,,Drumul Crucii”, pe drumul cel vechi din incinta mănăstirii, fără participarea credincioșilor care cu multă evlavie se alăturau nouă în alți ani. La fiecare popas am rostit câte o pericopă evanghelică și câte-o rugăciune, cerându-I Bunului Dumnezeu să ne păzească pe toți și de boala ucigătoare pornită asupra lumii întregi. Fie ca străbaterea cu nevoință a acestui drum să ne aducă tuturor mult folos duhovnicesc”, a scris Protosinghel dr. Iustin Popovici pe contul său de Facebook.
Potrivit site-ului Mănăstirii, Hodoş-Bodrog este considerată cea mai veche aşezare monastică din ţara noastră, cu viaţă monahală neîntreruptă. Prima atestare documentară a mănăstirii datează din anul 1177, iar informaţiile unor istorici vorbesc despre existenţa unor călugări greci încă din secolul al XI-lea.
Tradiţia spune că mănăstirea a luat fiinţă după ce un taur din turma unui păstor a scos cu coarnele din pământ Icoana Maicii Domului cu Pruncul Iisus, icoană făcătoare de minuni. Exact pe acel loc, credincioşii au construit o biserică, unde şi astăzi se mai păstrează icoana. Pentru a confirma datele tradiţiei, se mai păstrează încă, în biserica mănăstirii, capul taurului care a descoperit Icoana, precum şi Icoana Făcătoare de Minuni a Maicii Domnului.
Sursa foto: Iustin Popovici Facebook