Arad: După ce Monumentul Marii Uniri de 10 milioane de lei nu a mai apărut, Primăria Municipiului Arad a inuagurat un monument realizat de elevi și profesori

Fără monumentul Marii Uniri pe care Guvernul a dat 10 milioane de lei, dar pe care nu a mai reușit ca să-l amplaseze în oraș de câțiva ani de câțiva ani, Primăria Municipiului Arad a realizat cu elevii și profesorii Colegiul de Arte din oraș un monument propriu pentru a marca Marea Unire. Monunentul a fost dezvelit vineri în fața fostului cinematograf Dacia din centrul municipiului Arad.

Lucrarea de artă tridimensională „Arad-1918″ este compusă din 3 statuete metalice aşezate pe o hartă schematică a ţării. Fiecare statuetă este încadrată într-un dreptunghi din care s-a decupat un contur de siluetă umană. S-au obţinut astfel trei “porţi” simbolice prin care se poate trece, fiind la aceeaşi cotă cu trotuarul existent. Pe harta simbolică a României sunt amplasate proiectoare exterioare încastrate în sol, în poziţia geografică a oraşelor Arad, Alba Iulia, Bucureşti şi Iaşi.

„Este un moment cum nu se poate mai potrivit ca să reafirmăm că Aradul este capitala politică a Uniri Tranisilvaniei cu România. Încă înainte de 1900, Aradul a fost centrul luptei de emancipare națională a românilor din Transilvania. Am avut la Arad Banca Victoria, bancă cu capital românesc care a finanțat lupta pentru drepturile românilor. În orașul nostru a funcționat ziarul Românul, publicație care a jucat un rol deosebit de important în răspândirea ideilor care au condus la Marea Unire. Iar tipografia arădeană la care se scotea ziarul Românul, este cea la care s-au tipărit actele oficiale ale Unirii. Tot în Arad a activat un grup de intelectuali care, uniți în jurul unor personalități ca Vasile Goldiș, Ștefan Cicio Pop sau Ioan Suciu, s-au dedicat luptei pentru unirea Transilvaniei și a Banatului cu Regatul României. De aici, de la noi, a fost anunțată în anul 1918 Marea Adunare de la Albă Iulia”, a declarat primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă.

„Ca primar al acestui oraș, am considerat că e obligatoriu ca, la împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire, să avem un monument care să marcheze Centeraul. Administrația locală a finanțat acest monument și țin să le mulțumesc celor care l-au realizat, tineri artiști arădeni, elevi și profesori la Liceul de Arte Sabin Drăgoi. Iată că dacă există voință și pricepere, lucrurile sunt realizabile. Acest monument este atât un act de respect pentru înaintașii noștri iluștri, cât și un angajament că vom duce mai departe flacăra pe care ei au aprins-o, flacăra unei Românii libere, unite și prospere”, a mai declarat, în discursul său, primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă.