Arad: Expoziție dedicată comemorării a 75 de ani de la eliberarea lagărului de concentrare de la Auschwitz, deschisă la Arad 

O expoziție de fotografii dedicată comemorării a 75 de ani de la eliberarea Lagărului de concentrare de la Auschwitz, din Polonia, va fi deschisă joi, 23 ianuarie, de la ora 19, la Sala Clio a Complexului Muzeal din Arad.

Expoziția „Ultimul drum” cuprinde fotografii realizate pe parcursul anilor 2018 și 2019 decătre Marius Buță și Octavian Iolu de la Asociația Foto Club Arad.

Fotografiile pe care vă invităm să le priviți sunt grupate pe categorii, documente, reproduceri ale fotografiilor realizate în epocă, interioare de clădiri, exterioare, efectele personale ale deținuților și alte aspecte din lagăr.

Mai multe informații despre însemnătatea și impactul acestui fenomen vor fi prezentate de către rabinul Levi Emanuel.

Germania a înființat Complexul de lagăre de concentrare de la Auschwitz în 1940, iar timp de 5 ani acolo au murit 1,6 milioane de oameni – în cea mai mare parte evrei, dar și ţigani, polonezi, ruşi și alte naționalități. – fără ca nimeni să poată face nimic. Evacuarea lagărului de către germani a început la jumătatea lunii ianuarie, în 1945, dar Armata Roşie a deschis porţile lagărului abia pe 27 ianuarie.