O femeie de 33 de ani din orașul Nădlac, județul Arad, bănuită de propagandă în vederea comiterii de acte de terorism, a fost ridicată, joi, decătre procurorii DIICOT și polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate din Timişoara.

ST Timisoara DIICOT TERORISM NADLAC

Arad: Femeie din județul Arad, reținută pentru propagandă în vederea comiterii de acte de terorism. Anchetatori: s-a radicalizat, avea disponibilitatea de a lupta de partea fundamentaliștilor islamici și de a facilita venirea în România a unora dintre cetățenii străini O femeie de 33 de ani din orașul Nădlac, județul Arad, bănuită de propagandă în vederea comiterii de acte de terorism, a fost ridicată, joi, decătre procurorii DIICOT și polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate din Timişoara.Anchetatorii, care au efectuat percheziții la 2 case care aparțin femeii, spun că începând cu anul 2019, aceasta a cunoscut un proces treptat de radicalizare, prin intermediul contactelor stabilite în mediul virtual cu diferiţi susţinători ai unei organizaţii teroriste musulmane din Orientul Mijlociu. De asemenea, în mediul virtual, femeia şi-ar fi exprimat în mod explicit susţinerea faţă de organizaţia teroristă din Orientul Mijlociu şi a manifestat constant opinii radical anti-occidentale, aceasta arătându-și disponibilitatea de a lupta de partea fundamentaliștilor islamici.Pe parcursul procesului de radicalizare, femeia ar fi făcut obiectul unor sesiuni de pregătire din partea unor cetăţeni străni care au rolul de a recruta diferite persoane, în scopul însuşirii ideilor şi credinţelor fundamentaliste.Totodată, suspecta şi-a arătat disponibilitatea de a facilita venirea în România a unora dintre cetățenii străini cu care se află în legătură şi există suspiciunea că a început să recepționeze diferite sume de bani de la colaboratorii săi.

Publicată de Realitatea De Arad pe Joi, 14 mai 2020

Anchetatorii au efectuat percheziții la 2 case care aparțin femeii.

Confrom polițiștilor și procurorilor DIICOT, Din cercetări au rezultat indicii că, începând cu anul 2019, femeia a cunoscut un proces treptat de radicalizare, prin intermediul contactelor stabilite în mediul virtual cu diferiţi susţinători ai unei organizaţii teroriste din Orientul Mijlociu.

În acest context, femeia ar fi accesat în mod repetat materiale de propagandă teroristă, în scopul însuşirii ideologiei teroriste, ca parte a procesului de radicalizare şi ar fi promovat în mediul virtual, în mod repetat şi cu frecvenţă ridicată, mesaje de propagandă a ideilor şi conceptelor radicale, specifice organizaţiilor teroriste, folosind în acest scop diferite aplicaţii de socializare şi, de asemenea, prin intermediul sistemelor informatice şi al mijloacelor de comunicare electronică proprii.

De asemenea, în mediul virtual, aceasta şi-ar fi exprimat în mod explicit susţinerea faţă de organizaţia teroristă şi ar fi manifestat constant opinii radical anti-occidentale, aceasta arătându-şi disponibilitatea de a lupta de partea organizaţiei teroriste.

Pe parcursul procesului de radicalizare, femeia ar fi făcut obiectul unor sesiuni de pregătire din partea unor cetăţeni străni cu care ar fi dezvoltat relaţii de colaborare, menite să-i asigure o cât mai bună conspirativitate a activităţilor derulate şi să îngreuneze capacităţile de monitorizare din partea organelor statului. În acest sens, femeia a început să utilizeze simultan mai multe conturi de email (până la 21 de adrese în acelaşi timp), precum şi multiple posturi telefonice şi cartele reîncărcabile, pe care le schimba la intervale regulate de timp.

Totodată, aceasta şi-a manifestat disponibilitatea de a facilita venirea în România a unora dintre cetăţenii străini cu care se afla în legătură.

În urma percheziţiilor, poliţiştii au ridicat un un telefon mobil, o cartelă telefonică, un card micro SD şi 25 de cd/dvd-uri.

Femeia a fost condusă la sediul D.I.I.C.O.T.- S.T. Timişoara, pentru audieri. Acţiunea s-a desfăşurat în colaborare cu Serviciul Acţiuni Speciale din cadrul I.P.J. Timiş şi poliţişti din cadrul Poliţiei Nădlac.

 

Povestea commpeltă a cazului

Femeia s-a radicalizat și a promovat în mediul virtual, în mod repetat şi cu frecvență ridicată, mesaje de propagandă a ideilor şi conceptelor radical islamiste, specifice organizațiilor teroriste musulmane, folosind în acest scop diferite aplicaţii de mesagerie şi, de asemenea, prin intermediul sistemelor informatice şi a mijloacelor de comunicare electronică proprii.

Astfel, prin intermediul unei reţele de socializare, utilizând diferite profile, suspecta a dezvoltat relaţii cu diferiţi cetăţeni străini, proveniţi din areale cu problematică teroristă active, unii dintre ei suspecţi de apartenenţă la organizația teroristă din Orientul Mijlociu. Aceşti cetăţeni străini au rolul de a recruta diferite persoane, în scopul însuşirii ideilor şi credinţelor fundamentaliste, scop în care postează constant mesaje şi simbolului specifice organizației teroriste din Orientul Mijlociu, filme şi fotografii cu arme sau luptători înarmaţi, scene de luptă, execuţii de prizonieri, pregătirea atentatorilor sinucigaşi, predici ale unor clerici radicali.

În mediul virtual, suspecta şi-a exprimat în mod explicit susţinerea faţă de organizaţia teroristă din Orientul Mijlociu şi a manifestat constant opinii radical anti-occidentale, aceasta arătându-și disponibilitatea de a lupta de partea fundamentaliștilor islamici.
Pe parcursul procesului de radicalizare, suspecta a făcut obiectul unor sesiuni de pregătire contrainformativă din partea cetățenilor străni cu care a dezvoltat relaţii de colaborare, menite să-i asigure o cât mai bună conspirativitate a activităţilor derulate şi să îngreuneze capacitățile de monitorizare din partea organelor statului. În acest sens, suspecta a început să utilizeze simultan mai multe conturi de email (până la 21 de adrese în acelaşi timp), precum şi multiple posturi telefonice şi cartele reîncărcabile, pe care era învăţată să le schimbe la intervale regulate de timp. De asemenea, la indicaţiile colaboratorilor străini, suspecta a recepţionat şi a început să folosească şi o serie de aplicaţii de tip VPN, al căror scop este criptarea comunicaţiilor dintre părţi.

Totodată, suspecta şi-a arătat disponibilitatea de a facilita venirea în România a unora dintre cetățenii străini cu care se află în legătură şi există suspiciunea că a început să recepționeze diferite sume de bani de la colaboratorii săi.

În urma perchezițiilor, au fost ridicate un un telefon mobil, o cartelă telefonică, un card micro SD și 25 de cd/dvd-uri.

La sediul DIICOT – Serviciul Teritorial Timiș a fost condusă o persoană, în vederea audierii.

Femeia a fost condusă la sediul D.I.I.C.O.T.- S.T. Timişoara, pentru audieri. Acţiunea s-a desfăşurat în colaborare cu Serviciul Acţiuni Speciale din cadrul I.P.J. Timiş şi poliţişti din cadrul Poliţiei Nădlac.