Focarul de pestă porcină africană din județul Arad a fost închis oficial, a anunțat, miercuri, Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Arad.

Conform directorului Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Arad, medicul Viorel Agud, acest lucru înseamnă că judeul Arad a fost declarat liber de pesta porcina africană.

„Având în vedere rezultatele de laborator și a efectuării examenelor clinice din zona de protectie și supraveghere, începând cu data de 09.04.2019 s-au ridicat restricțiile privind Pesta porcină africană (PPA) conform Actului sanitar de stingere oficială a focarului nr.293/09.04.2019 așadar judeul Arad a fost declarat liber de pesta porcina africană”, a mai declarat directoru DSVSA Arad, medicul Viorel Agud.

În data de 27.01.2019 a fost identificată și declarată oficial pesta porcină africană la o gospodărie din municipiul Arad, după ce un traficant de animale a cumpărat ilegal porci din Bihor, i-a adus la Arad și i-a vândut în Timiș și Caraș-Severin. Ulterior, mai multe cadavre de porci au fost aruncate pe câmpuri de la marginea municipiului Arad, cele mai multe fiind recuperate de pompieri.

Porcină africană este o boală infecțioasă virotică, netratabilă și fără măsuri de prevenție specifică, care afectează porcii domestici și sălbatici dar nu se transmite la om. Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Arad supravghează în continuare prin examene clinice serologice și de laborator probele provenite din teritoriu de la porcii domestici si sălbatici.

Proprietarii de exploatații de porcine au obligația să respecte mai multe măsuri în continuare:
-achiziționarea de porcine se va face doar din exploatații care nu sunt supuse restricțiilor sanitar veterinare;
-porcinele trebuie să fie identificate și să figureze in Baza Natională de date și obligatoriu însoțite de documente sanitare veterinare de la medicul veterinar de liberă practică de la exploatația de origine;
-obligativitatea respectării măsurilor de profilaxie generală și de a anunța medicul veterinar de orice suspiciune de boală.