Arad: FOTO Catedrala Ortodoxă Veche din centrul Arad și-a sărbătorit hramul bisericii

Catedrala Ortodoxă Veche dincentrul municipiului Arad își sărbătorește, luni, hramul bisericii, care este „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul”, anunță site-ul Arhipeiscopiei Aradului, episcopiaaradului.ro.

Manifestările au început încă de duminică seara, când s-a oficiat slujba Privegherii: Vecernia cu Litie și Utrenia, după care a avut loc o procesiune, în jurul catedralei, cu icoana hramului și o părticică din moaștele Sfântului Ioan Botezătorul, aflate în vistieria catedralei.

Luni, slujbele au fost oficiate decătre un sobor de preoți condus decătre Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscop al Aradului și Preasfinţitul Părinte Emilian Crişanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Aradului.

La finalul Sfinte Liturghii, Înaltpreasfinția Sa a oficiat Parastasul pentru ctitorii, slujitorii și binefăcătorii Catedralei Vechi. Tot în cadrul Parastasului a fost pomenit şi fostul Rector al Universităţii de Vest ,,Vasile Goldiş” din Arad, Prof.Univ.Dr. Aurel Ardelean, la şase luni de la trecerea sa la cele veşnice.

La finalul slujbelor, zeci de credincioşi şi copii s-au împărtăşit.

Hramul Catedralei Vechi se va încheia luni seara prin Taina Sfântului Maslu și Paraclisul Sfântului Ioan Botezătorul. Răspunsurile liturgice, au fost date de cântăreţii stranei Catedralei Vechi.

Conform wikipedia.org, Catedrala „Nașterea Sf. Ioan Botezătorul” a fost construită între anii 1862-1865 sub conducerea arhitectului Anton Ziegler. Principalii finanțatori ai construcției au fost familia Mocioni și bancherul Gheorghe Sina din Viena.

Biserica a servit drept catedrală a Episcopiei Aradului de la ridicarea sa și până în anul 2009, când Catedrala Sfânta Treime din Arad, construită începând cu 1991, a dobândit funcția de catedrală. Între 1962-1973 a slujit aici ca episcop de Arad Teoctist Arăpașu, ulterior patriarh al Bisericii Ortodoxe Române.

Sursa info și foto: episcopiaaradului.ro