Arad: Important magistrat din Arad, care a deținut funcții importante în sistemele de justiție din Imperiul Austro-Ungar și România Mare, comemorat la Arad

Un important magistrat din Arad, care a deținut funcții importante în sistemul de justiție din Imperiul Austro-Ungar, iar apoi în sistemul judiciar din România Mare, a fost comemorat decătre Arhiepiscopia Aradului împreună cu elevii Școlii Profesionale Astra.

Personalitatea arădeanului George (sau Georgiu) Plopu a fost evocată cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Timotei, Arhiepiscop al Aradului, informează pagina de internet a Arhiepiscopiei Aradului, arhiepiscopiaaradului.ro.

Născut în comuna Semlac din județul Arad, la 25 septembrie 1857, George (sau Georgiu) Plopu a fost doctor în drept, judecător la Curia imperială din Budapesta, demnitate asimilată funcției de consilier de Curte de casație, la Curtea supremă de justiție a Ungariei, președinte al Înaltei Curți de Casație și Justiție pentru întreaga Transilvanie și membru de onoare al Academiei Române.

În calitate de membru al celei mai importante secții a Curiei imperiale, secția I, prezidată de președintele Curții supreme, George Plopu a primit însărcinarea de a realiza o culegere de decizii juridice pronunțate de senatul Curiei imperiale din Budapesta, care conțin enunțuri juridice cu valoare de principiu. Juristul arădean a redactat și publicat mai multe volume în Monitorul de Jurisprudență.

Arestat de bolșevicii de la Budapesta

La data de 11 aprilie 1919, George Plopu este arestat de autoritățile guvernului bolșevic ajuns la putere în Budapesta. A fost eliberat după cucerirea Budapestei de către armata română și s-a repatriat pe data de 16 august 1919.

Magistratul Georgiu Plopu a colaborat cu autoritățile de stat la opera de unificare a sistemului judiciar românesc. În locul organizării unei justiții autonome în Transilvania, așa cum se preconizase inițial, s-a luat decizia de înființare în cadrul structurii naționale a Înaltei Curți de Casație și Justiție din București a unei secții competente pentru a soluționa apelurile/recursurile provenite de pe întregul teritoriu al Transilvaniei. Georgiu Plopu a fost numit președinte al acestei secții în data de 7 mai 1920, desfășurând o activitate deosebită pentru sistemul judiciar românesc până la pensionarea sa la 8 octombrie 1925.

Opera juridică a lui George Plopu intitulată „Părți alese din dreptul privat ungar” însumează 2.358 de pagini.

Georgiu Plopu, care a murit pe data 20 octombrie 1940, își doarme somnul de veci în Cimitirul ,, Eternitatea” din Arad, alături de fiica sa Lucia Plopu (1882-1973) și ginerele său Nicolae Zigre (1882-1962), doctor în drept, fost mnistru în 4 guverne, fost prefect al Bihorului, primar al orașului Oradea, senator, vicepreședinte al Senatului, subsecretar de stat în Ministerul de Interne. O mătușă a lui Nicolae Zigre a fost mama marelui mecena ortodox Emanoil Gojdu.

Sursa foto: arhiepiscopiaaradului.ro