Arad: ÎPS Părinte Timotei, Arhiepiscop al Aradului, și-a sărbătorit ocrotitorul spiritual. PF Daniel, Patriarhul României, i-a trimis un mesaj de felicitare

Înaltpreasfințitul părinte Timotei, Arhiepiscop al Aradului, și-a sărbătorit, miercuri, 22 ianuarie, ocrtotitorul său spritual, Sfântul Apostol Timotei, informează pagina de internet a Arhiepiscopiei Aradului, arhiepiscopiaaradului.ro.

Înaltpreasfinția Sa şi-a sărbătorit ocrotitorul prin participarea la Sfânta Liturghie săvârșită în Catedrala Veche, în prezența clerului și credincioșilor arădeni.

La finalul sfintei slujbe, Preasfinţitul Părinte Emilian Crişanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Aradului, a evocat personalitatea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Timotei.

La orele amiezii, în sala festivă a reşedinţei arhiepiscopale Înaltpreasfinția Sa a fost înconjurat de oficialităţile centrale şi locale, reprezentanţii celorlalte culte istorice din municipiu, aflându-ne la jumătatea Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creştină, reprezentanţi ai şcolilor din eparhie, ostenitorii Centrului Eparhial, protopopii, preoţii, monahii şi monahiile din Eparhia Aradului.

PreaSființa sa Timotei a fost ales Episcop al Aradului în 30 septembrie 1984, iar festivitatea de înscăunare a avut loc pe data de 2 decembrie 1984. În anul 2009, în data de 28 noiembrie, a fost ridicat în demnitatea de Arhiepiscop.

Ierarhul s-a născut în 4 iunie 1936 la Timişoara, primind la botez numele de Traian. A studiat la Liceul Diaconovici Loga din Timişoara, la Institutul Teologic Universitar din Bucureşti (1953-1957). A devenit doctor în teologie în anul 1972; a absolvit studii de specializare la Facultatea de Teologie Protestantă din Neuchâtel (1967), la Institutul Ecumenic de la Bossey (1967-1968) şi la Facultatea de Teologie din Fribourg (1971-1972).

În perioada 1960-1961 a activat ca profesor la Seminarul Teologic din Caransebeş; a fost secretar eparhial la Arad (1961-1962) şi Timişoara (1962-1968); Între 1968-1975 a fost vicar administrativ al Arhiepiscopiei Timişoarei şi Caransebeşului. În 1968 a fost hirotonit preot, iar în 1969 tuns în monahism la Mănăstirea Hodoş-Bodrog, cu numele Timotei. A fost hirotesit arhimandrit în 1970.

În data de 15 decembrie 1975 a fost ales Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei şi Caransebeşului, cu titlul Lugojanul, iar în data de 7 februarie 1976 a fost hirotonit arhiereu.

Din anul 2000 este cetățean de onoare al Municipiului Arad.

4 ierarhi din Biserica Ortodoxă Română îl au ca octotitor spiritual pe Sfântul Apostol Timotei

În Biserica Ortodoxă Română 4 ierahi îl au ca octotitor spiritual pe Sfântul Apostol Timotei… Arhiepiscopul Aradului, Episcopul Spaniei şi Portugaliei, Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor şi Arhiereul vicar al Maramureşului şi Sătmarului. Cu acest prilej, Patriarhul României i-a adresat fiecărui ierarh câte un mesaj de felicitare, mai scrie arhiepiscopiaaradului.ro.

Sursa foto: arhiepiscopiaaradului.ro