Arad: Liste de așteptare de până la 7 luni, pentru RMN, în Arad. Ce spun autoritățile 

Pacienţii din Arad care au nevoie de examinare imagistică prin rezonanţă magnetică nucleară (RMN) sunt nevoiţi să aştepte până la şapte luni dacă vor să beneficieze de plata prin Casa de Asigurări de Sănătate, în caz contrar fiind nevoiţi să achite între 480 şi 770 de lei pentru că centrele de imagistică şi-au epuizat fondurile pentru astfel de examinări.

În judeţul Arad, examene RMN se pot face în trei centre medicale private, dar şi la ambulatoriul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU).

Pacienţii reclamă însă că sunt nevoiţi să plătească sume mari pentru acest tip de examen medical, dacă nu vor să fie trecuţi pe liste de aşteptare pe care le vine rândul abia în luna decembrie sau chiar anul viitor.

O pensionară care a fost trimisă de medicul ortoped pentru a face un RMN, din cauza unor probleme la genunchi, a declarat că nu a găsit niciun centru medical care să o primească mai devreme de trei luni.

Reprezentanţii celor trei centre private de imagistică spun că numărul solicitărilor pentru examinări RMN plătite de stat este foarte mare, iar fondurile au fost epuizate. Astfel, cel mai mult se aşteaptă la Centrul de Diagnostic Imagistic Affidea, unde pacienţii sunt informaţi că peste şapte luni pot fi primiţi. La Medlife Genesys Arad şi Infomedica Arad se aşteaptă pe liste până în noiembrie – decembrie.

În cazul ambulatoriului SCJU Arad, programările se fac doar la ghişeu şi doar o zi pe lună, respectiv în 18 septembrie pot merge cei interesaţi. Reprezentanţii spitalului spun că, şi în acest caz, pacienţii sunt trecuţi pe liste de aşteptare, iar rândul le vine în două-trei luni, în funcţie de numărul cererilor ce vor fi înregistrate.

Ce spune șeful CAS Arad, medicul Gheorghe Domșa

Directorul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Arad, Gheorghe Domşa, a declarat că în acest an, fondurile alocate celor patru contractanţi pentru imagistică RMN vor fi mai mari decât anul trecut. Astfel, în 2018 s-au alocat 3,9 milioane de lei, sumă care a fost deja alocată şi în acest an, dar care va fi suplimentată în următoarea perioadă.

Conform medicului Gheorghe Domșa, „s-au alocat fonduri peste nivelul anului trecut, dar numărul solicitărilor de examinări RMN este în continuă creştere. Medicii prescriu mai ales pentru patologia ortopedică şi articulară, mai puţin pentru afecţiuni foarte grave, precum cancerele”, a mai declarat Gheorghe Domșa.