Arad: Locuitorii de pe Valea Mureșului, din Arad, se tem că modul în care este construită linia de cale ferată de mare viteză ar putea provoca inundații mari. Primăria Bata cere modificarea proiectului

Primăria Comunei Bata, din județul Arad, cere modificarea proiectului prin care se construiește calea ferată de mare viteză Frontieră Curtici – Simeria, parte componentă a Coridorului Pan European 4, dupăce localnicii de pe Valea Mureșului se tem că investiția ar putea provoca inundații mari.

Ca urmare a lucrărilor, nivelul pâmântului este ridicat cu circa 5 metri, ceea ce va crea un adevărat dig. Peste 200 de oameni au participat, vineri seara, la o dezbetere pe această temă.

Primarul comunei Bata, Ion Micurescu, spune că din 2014 a cerut modificarea proiectului, însă studiile făcute susțin că nu ar exista vreun pericol.

Conform primarului comunei Bata, Ion Micurescu, „s-a făcut studiu hidraulic, nu va fi nicio problemă, așa spun specialiștii, că nu sunt întemeiate temerile noastre. Problema majoră este însă în caz de inundații, inundațiile mari, cine își va asuma acest dezastru. Pentru că apa nestăvilită, la inundațiile mari, a ajuns în fața primăriei, ori dacă faci un stăvilar de 5 m, logic aș spune, deși specialiștii spun că, mă rog, e neîntemeiată temerea noastră, apa nu are pe unde să se scurgă, toată această masă, cantitatea este enormă, și atunci ea va veni spre sat, unde este mai jos decât malul Mureșului. Satul Bulci a fost întotdeaua înconjurat de apă, dar dacă mai crește un metru va fi ras de pe harta României. A spune acum că las că nu o sa mai iasă Mureșul, mi se pare stupizenie. S-au făcut studii, le-am și spus domnilor să nu se fi făcut cumva, așa mai din birou, că s-au făcut studii și la autostradă și s-a construit și alunecă, și s-a mai făcut o dată și tot alunecă”.

Oamenii au început să își facă probleme când au văzut amploarea lucrărilor

„Lumea se agită acuma, când oamenii văd, acum oamenii au văzut, au venit la mine. S-au făcut pasajele, când au văzut acolo că eu am două pasaje la 4 m și 57 cm. Avem 900 de ha dincolo de calea ferată, ca să putem trece cu utilaje de ultima generație. Peste ea, bineînțeles că mai trebuie tronsoane și ceva, până vine calea ferată, deci categoric 6-7 m, ori apa pe unde sărăcie să se ducă, decât. El este un dig artificial. Ei susțin că nu e așa. Pe 10 km, să ridici niveleta 5-6 metri. Suntem speriați cu toții. Apa s-ar duce mult mai greu cu aceste stăvilare artificiale. Ăsta este punctul meu de vedere. Și sunt bătăios cu asta, pentru sătenii mei nu las lucrurile așa. Această cale ferată, în loc să ridice niveleta la 4-5-6 metri, să facă pe alocuri pe piloni, să o construiască pe piloni. Bine ar fi să dea Dumnezeu să găsim o soluție tehnică, petru a proteja, poate un dig de apărare”, a mai declarat primarul comunei Bata, Ion Micurescu.

Primăria Bata nu se lasă și mai vrea să organizeze dezbateri pe marginea acestui subiect. La finalizarea, investiției, trenul va putea circula în zonă cu viteză de 160 de km la oră.

Foto: șantierul căii ferate de mare viteză, pilonii pentru pasajele de subtraversare a căii ferate, prin care vor trece utilajele agricole