Arad: Mai multe cadre medicale de la Spitalul Județean Arad îşi confecţionează echipamente de protecţie din materiale impermeabile

Mai multe cadre medicale dincadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad, din secţii în care oficial nu sunt trataţi bolnavi cu COVID-19, au ales să îşi confecţioneze salopete de protecţie din materiale impermeabile, temându-se că ar putea avea în grijă pacienţi infectaţi care nu au fost testaţi.

Cadrele medicale şi-au comandat materiale de pe internet, iar unele care deţin maşini de cusut şi ştiu să le folosească, au început să confecţioneze salopete speciale pentru colegi.

La Secţia Obstetrică-Ginecologie a SCJU Arad, moaşa Monica Cojocaru a fost prima care a avut această idee, iar acum confecţionează şi pentru alte colege şi asistente.
Monica Cojocaru spune că a comandat de pe internet frotir impermeabil beta II, care poate fi spălat la 90 de grade Celsius, astfel că poate fi reutilizat. Materialul poate fi dezinfectat şi în soluţie de cloramină, pentru că are un strat de PVC.
A confecţionat o salopetă întreagă, cu glugă, cu fermoar în faţă, cu şnur la mâneci şi glezne, pentru o închidere completă. Echipamentul mai cuprinde cizme impermeabile, mască şi ochelari de protecţie.
Le produce echipamente și altor colege și spune că evident că nu încasează niciun ban, pentru că este un efort pentru a proteja cadrele medicale şi pacientele.

La secţiile în care nu sunt trataţi pacienţi COVID-19, protocolul nu impune folosirea echipamentelor speciale de protecţie pentru coronavirus, astfel că angajaţii au costumele obişnuite de spital, formate din pantaloni şi cămaşă sau halate, împreună cu măşti, mănuşi şi capelină. Totuşi, în condițiile în care există deja o transmitere intercomunitară, multe cadre medicale consideră că există riscul ca unii pacienţi să vină în spital infectaţi.

Cadrele medicale care au ales să îşi confecţioneze costume spun că au căutat să cumpere de pe internet, însă preţul acestora este foarte mare, 148 de lei bucata, iar pe o tură de 12 ore au nevoie trebuie două costume de acest fel.

Pentru a evita contaminarea, la dezbrăcarea costumelor confecţionate, cadrele medicale şi-au luat măsuri foarte stricte.
Cadrele medicale spun că se bagă la propriu într-un sac menajer de 120 de litri şi dau salopeta de pe ele direct în sac, fără să atingă suprafeţele din jur. Ridică apoi marginile pungii şi le leagă cu sfoara sacului. Salopetele vor fi puse apoi în soluţie de cloramină direct din sac, după care sunt spălate la 90 de grade.

În ultima perioadă, Sanitas Arad a atras atenţia în mod repetat că în SCJU echipamentele de protecţie sunt insuficiente şi ajung de pe o zi pe alta, fapt confirmat ulterior şi de conducerea spitalului.

Vineri dimineaţă, preşedintele Consiliului Judeţean Arad, Iustin Cionca, a anunţat pe contul său de Facebook că a ajuns un nou transport de echipamente de protecţie pentru medici, trimise de Guvern.