Arad: Măsuri suplimentare de protecție a victimelor violenței domestice. Primul ordin de protecție provizoriu emis de către polițiștii din Arad, în cazul unei femei bătute în stradă

Măsuri suplimentare de protecție a victimelor pot fi aplicate decătre polițiști începând cu data de 28 decembrie 2018. Este vorba despre ordin de protecție provizoriu. La Arad a fost emis marți primul asemenea ordin în cazul unei femei de 37 de ani, care a fost bătută pe stradă de soțul ei. Ca urmare a ordinului emis decătre polițiști, bărbatul nu mai are voie să se apropie de victimă la mai puțin de 50 de metri și nici să mai ia legătura cu aceasta. Femeia nu mai locuiește în domiciliul comun cu bărbatul.

Ordinul de protecție provizoriu se emite pe o perioadă de 5 zile de către polițiștii care constată că există un risc iminent ca viața, integritatea fizică ori libertatea unei persoane să fie pusă în pericol printr-un act de violență domestică, în scopul diminuării acestui risc.

Conform purtătorului de cuvânt al Poliției Arad, Lorena Radu, „interventia se realizează din oficiu sau ca urmare a sesizărilor primite prin 112; în scris sau oral; direct ori telefonic la sediul unităţilor de poliţie”.

„Pot seziza persoane implicate în acte de violenţă domestică sau persoane care au asistat la producerea de acte de violenţă domestică”, a mai declarat purtătorul de cuvânt al Poliției Arad, Lorena Radu.

Una dintre cele mai importante măsuri este separarea victimei de agresor.

ALTE MĂSURI DISPUSE ÎN CADRUL INTERVENȚIEI

 separarea victimei de agresor
 alte demersuri necesare eliminării riscurilor imediate.
 starea fizică a persoanelor implicate și, dacă se impune,
 solicită intervenția echipelor medicale.
 Informează victima și agresorul cu privire la drepturile și obligațiile
acestora și măsurile ce vor fi dispuse.

Cu ocazia intervenţiei, în vederea stabilirii existenţei unui risc iminent ca viaţa, integritatea fizică ori libertatea persoanelor să fie pusă în pericol printr-un act de violenţă domestică, poliţiştii evaluează situaţia de fapt pe baza formularului de evaluare a riscului ce cuprinde 21 de întrebări.

Față de agresor, prin ordinul de protecție provizoriu pot fi dispuse și alte obligații sau interdicții: păstrarea unei distanțe minime determinate față de victimă, membrii familiei acesteia, resedință, loc de muncă sau unitatea de învățământ a persoanei protejate sau predarea armelor deținute de acesta.